Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

15 Februarie 2014
Vizualizari: 1052
Comentează add

Liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, respinge categoric solicitarea Ierusalimului, despre care spune că ar decurge din dorinţa "de a modifica faptele istorice".

Palestinienii nu recunosc Israelul ca stat al evreilor

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Liderul Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas. Foto: Arhivă Reuters.

Programul nuclear iranian şi chestiunea siriană rămân principalele preocupări ale Administraţiei americane şi ale ţărilor din zona Golfului.

La acestea se adaugă problema recunoaşterii Israelului ca stat al evreilor, care complică negocierile în cadrul iniţiativei secretarului de stat american John Kerry.

Palestinienii resping categoric această solicitare, negociatorul Saeb Erekat spunând că această cerere ar decurge din dorinţa "de a modifica faptele istorice".

Problema a suscitat dezbateri în ultimele săptămâni şi în rândul populaţiei de origine palestiniană din Iordania, care este majoritară în Regatul Haşemit.

Negociatorul Saeb Erekat confirmă că liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a informat pe americani că nu acceptă recunoaşterea Israelului ca stat al evreilor.

Israelul "ar trebui să acorde despăgubiri" palestinienilor

Negociatorul palestinian mai spune că Mahmoud Abbas nu acceptă ca civili sau militari israelieni să rămână într-un viitor stat palestinian.

El a adăugat că Israelul ar trebui să acorde despăgubiri refugiaţilor, indiferent dacă aceştia vor decide să rămână în ţările în care se află sau dacă vor să emigreze în statul palestinian ori să se stabilească în Israel.

Solicitarea pentru recunoaşterea Israelului ca stat al evreilor nu face decât să mărească prăpastia în negocierile dintre cele două părţi, mai spune Saeb Erekat.

În capitala Iordaniei, la Amman, au demonstrat sute de persoane împotriva iniţiativei secretarului de stat american John Kerry.

Demonstranţii, membri ai opoziţiei islamice, au calificat iniţiativa lui John Kerry drept complot împotriva palestinienilor.

Preşedintele american, Barack Obama, lansează o nouă serie de convorbiri diplomatice în legătură cu situaţia din Orientul Mijlociu.

Vineri seară, a avut loc în California o întrevedere cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Este prima reuniune din cele trei cu principalii lideri din Orientul Mijlociu.

În 3 martie, premierul Benjamin Netanyahu urmează să fie primit la Casa Albă de preşedintele american.

Netanyahu nu îşi ascunde scepticismul în legătură cu acordul interimar între marile puteri şi Iran în chestiunea nucleară.

La finele lunii martie, preşedintele american se va deplasa în Arabia Saudită pentru convorbiri cu regele Abdullah, care împărtăşeşte aceleaşi îndoieli cu privire la deschiderea diplomatică a regimului de la teheran.

Suveranul Haşemit al Iordaniei discută cu preşedintele american, Barack Obama, şi dosarul sirian.

Aproape 600.000 de refugiaţi sirieni se află pe teritoriul iordanian

O soluţie la problema siriană depinde de mai mulţi factori.

Oricum, nu există niciun indiciu că politica Administraţiei de la Washington s-ar schimba în privinţa înarmării opoziţiei siriene sau pentru o eventuală angajare de resurse militare directe, prin care să se pună capăt crizei din Siria.

Revenind la problema palestiniană - rivalitatea între principalele facţiuni, Fatah şi Hamas, din perspectiva creării unui stat independent, reprezintă un obstacol în demersul diplomatic al lui Mahmoud Abbas.

Organizaţia Fatah, al cărei lider este Mahmoud Abbas, controlează Cisiordania, în timp ce în zona Gaza, controlată de Hamas, liderul palestinian nu îşi poate exercita autoritatea.

Recenta vizită a delegaţiei Fatah la Gaza pentru consultări cu liderii Hamas s-a axat pe chestiuni interne.

Divergenţele între cele două facţiuni, care durează de mulţi ani, nu se vor rezolva prea curând; ambele părţi nu sunt capabile să ajungă la o reconciliere adevărată.

Discuţiile de la Gaza s-au limitat la prezenţa Fatah în Fâşia Gaza, în general.

Această rivalitate Fatah - Hamas i-a împiedicat de palestinieni să prezinte un front comun.

Fatah aşteaptă ca liderul Hamas de la Gaza, Ismail Haniyeh, să pună în aplicare acordul de la Doha, semnat în urmă cu doi ani de preşedintele Mahmoud Abbas şi liderul politic al Hamas, Khaled Mashal, în prezenţa emirului Qatarului.


Etichete IsraelAutoritatea PalestianianăMahmoud AbbasBenjamin NetanyahuBarack ObamaSUACasa AlbăJohn KerrysecuritateIrannuclearSiriaOrientul Mijlociu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live