Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

28 Mai 2018
Vizualizari: 1687
Comentează add

Sunt prevederile unui nou proiect de lege intrat în circuitul parlamentar pentru aprobare.

Palatul Elisabeta, "sediul unei autorităţi administrative autonome"

angela-matei

Palatul Elisabeta. Foto: Agerpres.

Palatul Elisabeta va deveni sediul unei autorităţi administrative autonome, care va purta numele Regelui Mihai şi va promova valorile naţionale.

Sunt prevederile unui nou proiect de lege intrat în circuitul parlamentar pentru aprobare.

Iniţiativa legislativă aparţine coaliţiei majoritare şi înlocuieşte proiectul iniţial prin care se recunoşteau statutul de utilitate publică şi poziţia onorifică de şef al Casei Regale, asimilată protocolar cu cea a unui fost şef de stat. 

Poiectul de lege prevede înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale Regele Mihai I, care va funcţiona ca autoritate administrativă autonomă sub control parlamentar.

Mai precis, va trebui să prezinte în plenul parlamentului raportul anual şi contul de execuţie bugetară.

Astfel, pe fond, spre deosebire de forma anterioară, proiectul nu mai reglementează existenţa şi funcţionarea Casei Regale în sine, ci a unei instituţii de stat.

Legătura juridică dintre această instituţie şi Casa Regală constă în faptul că Majestatea Sa custodele coroanei propune parlamentului o persoană pentru funcţia de director.

Sediul instituţiei va fi Palatul Elisabeta, iar încadrarea personalului contractual pentru cele 20 de posturi salarizate se va face pe bază de concurs.

Iniţiativa legislativă propune de asemenea o finanţare anuală de 860 de mii de euro, asigurată de la bugetul de stat.

Pentru anul curent sumele necesare organizării şi funcţionării instituţiei se asigură din fondul de rezervă la dispoziţia guvernului.

Noul proiect a fost iniţiat după ce preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au solicitat retragerea din dezbatere a propunerii legislative prin care era acordat Casei Regale dreptul de a folosi în mod gratuit încă 49 de ani Palatul Elisabeta.


Etichete regele mihaiPalatul Elisabetasediul unei autorităţi administrative autonomeRegelui Mihaicasa regalaparlamentcasa regala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live