Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ, COPII! Marţi, 25 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

10 Decembrie 2018
Vizualizari: 500
Comentează add

Conferinţa Internaţională ONU privind migraţia, din Maroc reuneşte reprezentanţi din peste 100 de state

Pactul global migrator va fi adoptat oficial astăzi, la Marrakech, în Maroc

annamaria-damian-madrid

 

Reprezentanţi din peste 100 de ţări se reunesc, astăzi şi mâine, în Maroc, la Marrakech, pentru a aproba oficial pactul global cu privire la migraţie sub egida ONU. Documentul, care nu are caracter juridic obligatoriu, a generat disensiuni şi doar două treimi din cele 190 de state care l-au validat şi-au confirmat prezenţa. Se ştie că nu merg la Marrakech: Italia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, dar şi Estonia, Letonia, Elveţia, Australia, Israel şi Republica Dominicană. Statele Unite s-au retras din procesul de elaborare a pactului, susţinând că acesta are dispoziţii contrare politicii privind migraţia a lui Donald Trump, însă premierul Spaniei, Pedro Sánchez, participă astăzi, la Conferinţa Internaţională ONU privind migraţia.   

Acordul, care se discută astăzi, la Marrakech, este considerat istoric şi poate fi o bază pentru viitoarele politici privind migraţia. El va fi adoptat de majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu excepţia a 12 state, care s-au răzgândit după ce iniţial acceptaseră principiile acestuia.   

Este important de menţionat că acest document respectă suveranitatea fiecărui stat şi nu condiţionează politica privind migraţia.   

În cazul Spaniei, potrivit unor informaţii transmise de guvern înainte de participarea premierului Pedro Sánchez la întâlnirea de astăzi, de la Marrakech, Madridul va adopta această declaraţie de principii. Spania se consideră una din ţările cel mai bine pregătite pentru a face faţă fenomenului migraţiei. Istoric, Spania este o ţară de sosire, de tranzit, de întoarcere şi de origine pentru migranţi.   

În discursul de astăzi, de la Marrakech, Pedro Sánchez va anunţa măsuri pentru a face faţă realităţii din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, pentru relaţia dintre încălzirea globală, deşertizare şi migranţi Spania va organiza o conferinţă în prima parte a anului 2019, privind situaţia din Sahel. Acesta câştigă teren în ţări ca Senegal, ceea ce obligă oamenii să părăsească zona şi să emigreze. În al doilea rând, Spania insistă în cooperarea cu ţările de origine, prin crearea de locuri de muncă în aceste state, prin măsuri care favorizează dezvoltarea, lupta împotriva organizaţiilor de tip mafiot, care fac trafic cu fiinţe umane şi măsuri pentru integrarea imigranţilor care doresc să rămână în Europa şi în Spania sunt alte planuri pe care premierul spaniol le va menţiona mâine. Nu în ultimul rând, guvernul socialist de la Madrid consideră că importanţa acestui pact global privind migraţia constă în faptul că un stat singur nu poate să facă faţă acestui fenomen global, dar atrage atenţia asupra faptului că dacă nu există stimulente tinerii din zonele sărace ale lumii vor continua să plece în căutarea unei vieţi mai bune.

În lume există 250 de milioane de migranţi care reprezintă, potrivit datelor ONU, 3,4% din populaţia mondială 


Etichete ONUmigratiaMarrakechPedro SánchezconferintaSaheltrafic cu fiinţe umane

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live