Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică, Bruxelles

10 Mai 2012
Vizualizari: 1807
Comentează add

Premierul român Victor Ponta a declarat că doreşte ca fondurile structurale şi de coeziune să fie folosite pentru o dezvoltare uniformă a statelor UE.

Pactul fiscal, "dublat de o strategie de creştere"

carmen-valica-bruxelles

Premierul Victor Ponta. Foto: Agerpres.

Premierul Victor Ponta este în prima vizită la Bruxelles de când şi-a preluat funcţia. 

El a prezentat orientarea noului guvern în domenii cum ar fi stabilizarea economică, reforma justiţiei, aderarea la Spaţiul Schengen sau proiectul de la Roşia Montană. 

România, a spus el, se alătură curentului evidenţiat de alegerile din Franţa şi anume dublarea actualului pact fiscal, care întăreşte disciplina bugetară, de o strategie de creştere economică sustenabilă şi creare de locuri de muncă. 

La finalul întâlnirii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Victor Ponta a confirmat că anul acesta nu vor avea loc modificări ale taxelor şi impozitelor, dar că acest lucru e programat pentru 2013, inclusiv în privinţa taxei pe valoarea adăugată. 

Procesul de rambursare a pensiilor va avea nevoie de eforturi din partea ministerelor, a precizat el.

În acest moment, pe spaţiul actual, sunt asigurate cele trei luni, iar până la următoarea misiune a Fondului Monetar Internaţional Ministerul de Finanţe şi ministerele de linie au obligaţia de a asigura restul sumei necesare pentru 2012. 

Este obligaţia politică a actualului guvern, adoptată şi însuşită în prima şedinţă.

România, a adăugat la Bruxelles Victor Ponta, se alătură curentului evidenţiat de alegerile din Franţa, şi anume dublarea actualului pact fiscal, care întăreşte disciplina bugetară, de o strategie de creştere economică sustenabilă şi creare de locuri de muncă. 

Argumente pentru intrarea în Spaţiul Schengen

O altă prioritate: reforma justiţiei, un rezultat bun la raportul din vară şi utilizarea acestuia pentru anularea opoziţiei pe care Olanda o exprimă faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. 

"Deschiderea este totală de a avea experţi, de a avea consilieri, olandezi sau europeni, de orice tip atât la poliţia de frontieră cât şi la serviciile de vamă. 

"Sunt absolut hotărât însă, tocmai pentru a influenţa pozitiv decizia autorităţilor olandeze, ca guvernul actual să ia toate măsurile necesare pentru ca în iulie să avem un raport pozitiv pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, iar autorităţile olandeze, aşa cum au invocat acest lucru, referitor la raportul MCV, să aibă şi acest argument, dacă asta era problema. 

"Sper ca aceasta să fie", a declarat Victor Ponta.

Premierul a reluat angajamentul României pentru continuarea reformei justiţiei, iar preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a arătat că are deplină încredere în actualul executiv din acest punct de vedere şi rămâne un susţinător al României în vederea aderării la Spaţiul Schengen.

"Sunt convins pe deplin că actualul guvern e hotărât să întărească independenţa justiţiei şi să lupte cu toate mijloacele disponibile pentru combaterea corupţiei", a declarat Martin Schulz.

Premierul a fost însoţit de Ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi a spus, răspunzând unei întrebări, că noul guvern doreşte o renegociere şi o prezentare publică a eventualelor beneficii ale statului român în privinţa exploatării de la Roşia Montană. 

El a arătat că mai e nevoie de garanţii absolute referitoare la protecţia mediului şi de decuplarea totală a unui asemenea proiect de "lobby-ul şi interesul politic". 

Premierul a avut discuţii şi cu liderii familiei politice europene căreia îi aparţine, cu preşedintele Partidului Socialist European, Serghei Stanişev, şi cu liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hanne Svoboda.

Acesta a avut în ultimele zile luări de poziţie cu privire la succesul de care se bucură strategia stângii în Europa, confirmat de schimbările din Franţa şi din România, şi anume strategia transferului de la austeritate cu orice preţ la măsuri de creştere economică.


Etichete Victor PontapremierBruxellesMCVMartin Schulz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live