Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

24 Septembrie 2020
Vizualizari: 194
Comentează add

Codul a fost realizat în urma colaborării între experți în domeniul oncologiei, pacienți cu cancer și activiști care luptă pentru drepturile pacienților.

Pacienții oncologici au de acum la dispoziție un „Cod european de practică”

adriana-turea

Foto Agerpres 

Pacienții oncologici au de acum Codul european de practică în domeniul cancerului.

Documentul, lansat de Organizația Europeană împotriva Cancerului, stabilește 10 drepturi generale ale pacienților oncologici și ce ar trebui să aștepte aceștia de la sistemul de sănătate.

Codul a fost realizat în urma colaborării între experți în domeniul oncologiei, pacienți cu cancer și activiști care luptă pentru drepturile pacienților.

Codul european de practică în domeniul cancerului a fost conceput ca un instrument de responsabilizare și o resursă pentru a asigura cele mai bune servicii de asistență medicală disponibile cetățenilor și pacienților europeni.

Documentul se concentrează pe informarea și asistarea pacienților cu cancer pentru fiecare etapă a parcursului lor, explică președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Cezar Irimia: Acest Cod european are ca și consecință acces egal la servicii de îngrijire a cancerului, inclusiv dreptul la o a doua opinie, acces la informații despre calitatea și siguranța îngrijirii, cu privire la cercetare științifică și inovare în curs de desfășurare, deci acces pe toate planurile al celor care suferă de această cumplită boală și asistență medicală din partea unei echipe multidisciplinare. Şi noi avem legislație în acest sens, acea echipă numită tumor board, dar din păcate nu prea se practică în toate spitalele, pentru că lipsesc specialiștii, nu că nu este o dorință în acest sens.

De asemenea, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, dr. Dégi Csaba, spune că este nevoie de servicii de suport dedicate supraviețuitorilor, centrate pe adresarea aspectelor psihologice, cum ar fi gestionarea consecințelor tratamentului, confruntarea cu incertitudinea și schimbări ale stilului de viață, gestionarea emoțiilor și a comunicărilor cu cei din jur, informații ce se regăsesc în Codul european de practică în domeniul cancerului.


Etichete (ii)cancerpacientieuropa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live