Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

8 Mai 2014
Vizualizari: 1404
Comentează add

Preşedintele CNAS spune că pachetul de servicii medicale de bază se va aplica într-o formă îmbunătăţită, rezultată în urma discuţiilor cu toate asociaţiile profesionale.

Pachetul de bază din sistemul medical, "în vigoare din 1 iunie"

adriana-turea

Foto: Arhivă.

1 iunie este data la care vor intra în vigoare noul contract-cadru şi pachetul de bază - două dintre principalele instrumente în funcţionarea sistemului medical din România şi mult-aşteptate ca elemente în reformarea acestuia.

Promisiunea autorităţilor a fost întărită, azi, de şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi.

El spune că pachetul de servicii medicale de bază se va aplica într-o formă îmbunătăţită, rezultată în urma discuţiilor cu toate asociaţiile profesionale.

"S-a creat spaţiul bugetar necesar, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să-şi efectueze investigaţiile paraclinice în ambulatoriu, medicii în ambulatoriu să interpreteze aceste investigaţii şi să poată rezolva şi monitoriza aceste cazuri în regim ambulatoriu. În ceea ce priveşte serviciile spitaliceşti, aici va exista o reglementare conform căreia o serie de aproximativ 300 de diagnostice nu vor mai fi internabile, adică vor fi considerate ca spitalizări evitabile, şi va exista, de asemenea, o listă a diagnosticelor şi a serviciilor care se vor efectua în spitalizare de zi, lucru care până acum nu exista.

"Acum va exista o listă concretă cu tarife diferenţiate, astfel încât să nu mai fie nevoie să fie internaţi pacienţii în spitalizare continuă, ci să se primească pentru serviciile respective un tarif corect, un tarif care să permită specialiştilor şi spitalelor să rezolve cazurile în regim ambulatoriu", spune Radu Ţibichi.

Problema principală a sistemului medical, "nerezolvată"

Şeful CNAS, a dat asigurări astăzi şi că Sistemul Informatic Unic Integrat din sănătate funcţionează bine, ca răspuns la întrebările medicilor de familie.

La o dezbatere pe tema modificărilor ce urmează să intre în vigoare în acest an, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a cerut din nou introducerea unor reglementări, care să reducă birocraţia din sistem şi a insistat pe îngrijorările cu privire la introducerea dosarului electronic de sănătate al pacientului, aflat în prezent în testări.

"Eu îmi pun problema dacă datele medicale ale populaţiei trebuie să fie în mâna asiguratorului şi dacă sunt în siguranţă acolo, dacă nu, înseamnă muncă birocratică suplimentară pentru medici, că e vorba de toţi medicii din România, şi dacă e atât de grozav, de ce ţările europene, cu excepţia Lituaniei, nu îl folosesc", spune Rodica Tănăsescu.

Micile modificări nu vor duce la creşterea calităţii actului medical sau a gradului de satisfacţie al pacientului, atrage atenţia preşedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesor doctor Vasile Astarastoae.

El susţine că problema fundamentală a sistemului de sănătate nu a fost rezolvată, cea a subfinanţării, subliniind din nou improtanţa alocării a şase procente din bugetul de anul viitor.


Etichete CNASasigurărisănătateRadu ŢibichiRodica TănăsescuVasile Astărăstoae

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live