Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

18 Noiembrie 2020
Vizualizari: 157
Comentează add

Pachet de relansare economică a UE

carmen-gavrila

Miniştrii pentru afaceri europene nu au reușit ieri, după opt ore de dezbateri, să depășească blocajul produs de Ungaria și Polonia, în privința pachetului de relansare economică a Uniunii.

În continuare cele două țări nu acceptă condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Președinția germană a Consiliului și-a exprimat speranța că problema va fi rezolvată în zilele următoare, inclusiv prin discuții la un nivel superior.

Trebuie spus că pe 19 noiembrie are loc un summit al liderilor de state și de guverne care, inițial, trebuia să se axeze pe contracararea pandemiei.

În ce privește Parlamentul European, principalele grupuri politice se anunță decise să nu facă niciun compromis în ce privește statul de drept, asta au declarat la o dezbatere mai mulți europarlamentari români.

Eurodeputatul Dan Nica de la socialiști a explicat că grupul său este cel care a insistat pe condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, iar Marian-Jean Marinescu de la PPE a argumentat că e firesc ca banii europeni să fie protejați de abuzuri.

La rândul său, Ramona Strugariu de la Grupul Renew a explicat că dacă Ungaria și Polonia nu deblochează pachetul de relansare, atunci celelalte state membre ar putea stabili un format similar cu mecanismul de stabilitate europeană, adică pentru facilitatea de redresare economică să există un tratat interguvernamental pe care să-l semneze statele membre care acceptă condiționarea fondurilor de respectarea statului de drept. Astfel, Ungaria și Polonia ar rămâne fără acces la banii din facilitatea de redresare.

(PH)


Etichete pachet relansare economicaue(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live