Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

25 Ianuarie 2022
Vizualizari: 283
Comentează add

Guvernul decide astăzi în ce fel și de la ce dată vor scădea facturile la curent și gaze.

OUG privind noi măsuri pentru reducerea facturilor la curent și gaze

petruta-obrejan

    Foto-arhivă

Guvernul decide astăzi în ce fel și de la ce dată vor scădea facturile la curent și gaze. Are programată, de la ora 16:00, o ședință specială pentru a aproba proiectul de Ordonanță de urgență privind noi măsuri în energie după ce primul act normativ cu acest scop nu a adus și reducerile așteptate.
 
Acum, ordonanța va stabili o nouă schemă de compensare și plafonare ce se va aplica populației, dar și instituțiilor. Multe dintre ele, precum spitale sau școli, au primit facturi uriașe în ultima perioadă. Vor fi reduceri și pentru IMM-uri și pentru consumatorii mari industriali.
 
Clienții casnici vor primi o compensație unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kilowatt la energia electrică și cel mult 40% din valoarea componentei prețului la gazele naturale - se arată în proiectul de ordonanță ce va fi discutat astăzi de executiv și care ar urma să se aplice pentru perioada 1 februarie-31 martie.
 
Pe lângă compensare, proiectul prevede plafonarea pentru consumatorii casnici a prețului la energie la cel mult 0,8 lei/ kilowatt și la 0,31 lei la gazele naturale. Măsurile de plafonare se vor aplica și clienților non-casnici, astfel prețul final la energie va fi de 1 leu/kilowatt, iar la gazele naturale de 0,37 lei/kilowatt.
 
În situația în care în perioada de aplicare a acestei scheme se va schimba furnizorul, operatorii de distribuție de energie electrică și gaze naturale sunt obligați să efectueze schimbul de informații între furnizorul vechi și cel nou.
 
Aceste măsuri de compensare și plafonare, spun inițiatorii proiectului, au fost determinate de creșterea prețului la energie și gaze la nivel internațional și de efectele provocate de aceste creșteri. Mai mult, au lipsit și măsurile imediate de atenuarea impactului produs de costurile în lanț cu efect multiplicator.
 

Etichete curentgazescumpiriougguvern(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live