Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

19 Februarie 2020
Vizualizari: 645
Comentează add

OUG privind alegerile anticipate a fost respinsă de plenul Senatului

alina-bordeiasu

 Foto Arhivă/ Agerpres

Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile anticipate a fost respinsă astăzi, de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 de voturi pentru şi 34 împotrivă.

Documentul prevede reducerea la jumătate a timpului în care pot fi convocate alegerile parlamentare anticipate şi stabileşte că românii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secţie de votare din ţară sau din străinătate. Potrivit actului normativ, diaspora va putea vota, la fel ca la prezidenţiale, pe parcursul a 3 zile.

Alina Bordeiaşu a asistat la dezbaterile şi votul din plen şi vine cu mai multe informaţii în radiojurnal.

Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate a fost susținută în plen doar de PNL și USR.

Împotriva documentului au votat senatorii PSD, UDMR și ALDE.

În intervenția sa, senatorul PNL Alina Gorghiu i-a acuzat pe social-democraţi că încearcă din nou să împiedice exercitarea dreptului la vot pentru diaspora și că le convine să existe un vid legislativ cu privire la anticipate.

Acest punct de vedere a fost susținut și de USR. Senatorul Mihai Goțiu le-a atras atenția celor din PSD că românii din străinătate nu fac turism electoral.

De cealaltă parte, senatorul PSD Șerban Nicolae a susținut că, de fapt, guvernul Orban nu a dorit ca reglementările din ordonanță să intre în vigoare pentru că, altfel, nu ar fi apelat la o procedură neconstituțională de modificare a legislației electorale.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că această ordonanță a venit la pachet cu vicii de procedură, că încurajează și legalizează turismul electoral. Şi UDMR a votat împotriva Ordonanței. Senatorul Cseke Attila s-a declarat nemulțumit de faptul că modifică pe fond legea electorală. Actul normativ va fi trimis Camerei Deputaților, for decizional.
 


Etichete OUGalegeri anticipateSenat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live