Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Octombrie 2019
Vizualizari: 389
Comentează add

Osemintele Reginei Mamă Elena vor fi aduse vineri în ţară pentru a fi reînhumate sâmbătă în necropola regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai.

Osemintele Reginei Mamă Elena vor fi aduse vineri în ţară

florin-lepadatu

 Foto Cristian Matei

Osemintele Reginei Mamă Elena vor fi aduse vineri în ţară pentru a fi reînhumate sâmbătă în necropola regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai.

Un avion militar va transporta din Elveţia sicriul Reginei Elena, care va poposi apoi la Palatul Elisabeta, locul de unde aceasta a plecat la 4 ianuarie 1948 în exil, împreună cu Regele Mihai.

După amiază cortegiul funerar se va deplasa la Curtea de Argeş, iar sicriul va fi depus în catedrala istorică episcopală şi regală, unde cei care vor să aducă un omagiu o vor putea face vineri de la ora 17:15 şi sâmbătă între orele 8:00 şi 10:00.

Despre personalitatea Reginei Elena, Remus Rădulescu: "Regina Elena, soţia principelui Carol al II-lea şi mama Regelui Mihai şi-a trăit ultimii 34 de ani din viaţă în exil în Italia şi Elveţia.

A murit în 1982 şi a fost înmormântată la Lausanne.

Descendentă din familia regală a Greciei, Regina Elena s-a căsătorit cu principele Carol al României în 1921, dar şapte ani mai târziu avea să divorţeze, în urma infidelităţii soţului său, viitorul rege Carol al II-lea.

Regina Elena s-a dedicat educaţiei unicului său fiu, Mihai, căruia în timpul celor şapte ani cât a domnit ca rege i-a fost cel mai apropiat consilier şi confident.

În timpul războiului, Regina Elena a intervenit de mai multe ori pe lângă generalul Antonescu cu scopul de a uşura soarta evreilor vizaţi de politica antisemită a guvernului.

A fost motivul pentru care Memorialul Yad Vashem i-a acordat postum în 1993 Reginei Mamă Elena titlul de Drept Între Popoare, un titlu care se acordă perosanelor care au militat pentru salvarea evreilor de la exterminare."


Etichete Regemonarhie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live