Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Orizont 2020: CE aşteaptă noi proiecte pentru anul viitor

Cu un buget de 77 de miliarde de euro pentru 7 ani (2014-2020), Orizont 2020 este cel mai mare program de finanţare a cercetării şi inovării din istoria UE.

Orizont 2020: CE aşteaptă noi proiecte pentru anul viitor

Articol de Arina Petrovici, 06 August 2016, 17:31

Comisia Europeană aşteaptă noi proiecte pentru anul viitor, pe care să le finanţeze în cadrul programului de lucru 2016-2017 al strategiei de cercetare şi inovare Orizont 2020.

Cu un buget de 77 de miliarde de euro pentru 7 ani (2014-2020), Orizont 2020 este cel mai mare program de finanţare a cercetării şi inovării din istoria Uniunii Europene.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Proiectele care vor fi acceptate pentru anul viitor vor beneficia de o finanţare totală de 8 miliarde şi jumătate de euro.

Programul de lucru 2016-2017 se bazează pe succesul repurtat până acum de strategia Orizont 2020 şi introduce, în a doua sa parte, noutăţi importante.

De plidă, ca răspuns la criza migraţiei, vor fi acordate fonduri pentru coordonarea comunităţilor de cercetare şi facilitarea integrării migranţilor pe piaţa muncii.

Dar vor fi finanţate şi proiecte care să susţină acţiuni care vin în întâmpinarea politicilor de luptă împotriva schimbărilor climatice.

În termeni generali, programul de lucru Orizont 2020 este perfect aliniat cu agenda Comisiei Europene. El sprijină, în primul rând, măsurile destinate creării de locuri de muncă, creşterii economice şi investiţiilor, consolidând competitivitatea globală a Europei prin inovare.

Investiţiile în cercetare şi inovare vor acoperi atât necesitatea imediată de angajare în reindustrializarea Europei, cât şi obiectivul pe termen mai lung, de a oferi noi baze solide de dezvoltare ştiinţei, în perspectiva următorului val tehnologic.

Aproximativ un miliard şi jumătate de euro din fondurile pentru 2017, vor merge către întreprinderile mici şi mijlocii.

Din această sumă, de 438 de milioane vor beneficia peste 1.000 de IMM-uri specializate în înaltă tehnologie.

Prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare, cei mai valoroşi oameni de ştiinţă îşi vor putea testa ideile accesând cele 1.000 de granturi în valoare de un milion 800 de mii de euro, alocate anului viitor.

Şi tot în 2017, vor fi disponibile şapte Parteneriate Public-Private pentru tehnologii strategice care presupun creştere economică şi locuri de muncă în sectoare europene cheie, precum medicina inovatoare, electronica, aeronautica, industriile bio, robotica şi vehiculele verzi ori securitatea cibernetică.