Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

10 Noiembrie 2020
Vizualizari: 395
Comentează add

Orientul Mijlociu se îndreaptă spre învigorarea politicii majore a Statelor Unite sub Biden, fără a se reveni complet la ce a fost înainte, comentează analiștii din regiune.

Orientul Mijlociu, "piatra de încercare pentru toți președinții SUA"

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Ierusalim. FOTO: Xinhua/Agerpres.

Orientul Mijlociu a fost piatra de încercare pentru toți președinții Statelor Unite.

Cel în exercițiu acum, Donald Trump, a reușit rezultate semnificative, spre deosebire de predecesorul său, Barack Obama, care a semnat un acord cu Iranul care a îngrijorat monarhiile arabe din regiune.

Orientul Mijlociu se îndreaptă spre învigorarea politicii majore a Statelor Unite sub Biden, fără a se reveni complet la ce a fost înainte, comentează analiștii din regiune.


Într-o lungă conversație cu masa media, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a spus că Teheranul nu va renegocia acordul din 2015. Washingtonul este vinovat de nerespectarea acordului respectiv, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

În 2018, Washingtonul a părăsit acordul, iar Teheranul a încălcat unele obligații ale sale, precum activitatea nucleară. Întrebat despre președintele ales, Joe Biden, purtătorul de cuvânt iranian a declarat că Teheranul nu acordă atenție dezbaterilor de campanie și grupurilor de reflecție, cu alte cuvinte, republica islamică refuză să ia în discuție acordul semnat. Iranul acuză presiunea maximă a administrației Trump.

Analistul Mohamad Ali Harissi spune că președintele ales al Statelor Unite va reveni la acordul din 2015, spre nemulțumirea Israelului și a țărilor din Golf, de asemenea, va restabili legăturile cu palestinienii, dar nu se va reveni la status quo-ul anterior lui Trump.

Analiștii comentează că în mandatul său, strategia necondiționată a lui Trump a produs o succesiune de realizări semnificative care au transformat Orientul Mijlociu, chiar dacă la început păreau mișcări riscante. Statele Unite s-au retras din acordul nuclear și l-au lichidat pe generalul Qasem Soleimani.

A fost mutată ambasada la Ierusalim, încălcând consensul internațional în care prevala soluționarea conflictului dintr-o perspectivă în favoarea palestinienilor.

Într-un raport al Consiliului European pentru Relații Externe, se arată că se așteaptă ca administrația Biden să reorienteze politica Statelor Unite pe probleme precum Iranul. Biden a spus în campanie că intenționează să revină la acordul nuclear din 2015, dacă Iranul se va întoarce în deplină conformitate cu acordul.

Biden a promis continuarea demersurilor diplomatice pe probleme mai ample cu Teheranul. Odată cu alegerea lui Biden, regiunea bogată în energie se află la un pas de o schimbare majoră în care poziția Statelor Unite va fi mai dură în ceea ce privește drepturile omului și în privința acordurilor pentru arme.

Relațiile personalizate ale lui Trump cu regimurile regionale au determinat o deschidere a monarhiilor arabe.

Legăturile lui Donald Trump cu regiunea Golfului sunt în contradicție cu legăturile lui Biden.

Încheierea acordului cu Iranul de către Barack Obama a îngrijorat rivalul regional Arabia Saudită și vecinii săi. Statele Unite au convenit recent să vând avioane F-35 în valoare de peste 10 miliarde de dolari în Emiratele Arabe Unite, pentru a recompensa recunoașterea diplomatică a Israelului. Oficialii saudiți au fost în favoarea realegerii lui Trump.

Elham Fakhro, analist principal al Grupului internațional pentru statele din Golf spune că Trump a acționat pentru a proteja interesele regionale, prin campania de presiuni și sancțiuni împotriva Iranului. Ţările din Golf sunt îngrijorate că administrația Biden va abandona, prin retragerea sancțiunilor, și revenirea la acordul nuclear.

Strategia lui Biden va trebui să se confrunte cu probleme spinoase, precum războiul din Libia sau limitarea acțiunilor Turciei. Biden a aprobat din toată inima deciziile mai multor națiuni arabe de a stabili legături cu statul Israel și e puțin probabil că va acționa în legătură cu ambasada din Ierusalim, va reînnoi ajutorul Statelor Unite pentru palestinieni și va permite redeschiderea misiunii OEP la Washington.

Analistul Mohamad Ali Harissi crede că nu se va reveni complet la ceea ce a fost înainte.

(RS)


Etichete orientul mijlociusuaisraeliran(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live