Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Mai 2017
Vizualizari: 1378
Comentează add

La Istanbul începe, luni, summitul ţărilor membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră

florin-lepadatu

 

La Istanbul începe, luni, summitul ţărilor membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Andrei Şerban ne spune mai multe: "România este membru fondator al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, alături de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina.

Serbia a aderat în 2003, şi de atunci organizaţia numără 12 membri.

Organizaţia are ca principale obiective dezvoltarea şi diversificarea cooperării bilaterale între ţările membre, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi promovarea iniţiativei individuale şi colective a întreprinderilor şi companiilor implicate direct în procesul de cooperare economică şi intensificarea respectului reciproc şi a încrederii, a dialogului şi cooperării dintre statele membre ale organizaţiei.

Aceasta cuprinde o arie de 2,2 milioane de kilometri pătraţi cu o populaţie de aproximativ 350 de milioane de locuitori, fără a avea o identitate regională proprie.

Regiunea are o importanţă strategică recunoscută, care este dată de resursele naturale foarte bogate, în special în petrol şi gaze şi de o piaţă potenţială importantă.

Comerţul cumulat al regiunii reprezintă peste 5% din comerţul mondial. Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră este condusă timp de un semestru de fiecare stat membru în ordine alfabetică.

În primul semestru al acestui an organizaţia este condusă de Turcia. România a deţinut preşedinţia de cinci ori, ultima oară în al doilea semestru al anului 2015.

În acest an, ţara noastră coordonează grupurile de lucru pentru combaterea criminalităţii, transporturi şi protecţia mediului.

Luni, va avea loc al XXV-lea summit aniversar al organizaţiei, la care va participa din partea României ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, care va avea cu acest prilej şi o serie de întâlniri."

Deja în marja reuniunii, Teodor Meleşcanu a participat duminică la o conferinţă a miniştrilor de externe din cadrul organizaţiei, prilej cu care a subliniat importanţa dezvoltării legăturilor dintre ţările de la Marea Neagră şi Uniunea Europeană.

În plus, şeful diplomaţiei române a arătat că e necesară concentrarea atenţiei pe implementarea de proiecte concrete, menite să crească conectivitatea între ţări în domenii de interes comun pentru că acestea vor avea impact şi vizibilitate pentru întreaga regiune, se arată într-un comunicat de presă.


Etichete Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live