Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

24 Mai 2016
Vizualizari: 556
Comentează add

Miniştrii de externe ai Organizaţiei consideră că dezvoltarea unilaterală şi nelimitată a sistemelor de apărare antirachetă poate prejudicia securitatea internaţională.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai critică sistemele antirachetă

alexandru-beleavski-moscova

Deveselu. Foto: Cătălin Purcaru.

Miniştrii de externe ai Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai consideră că dezvoltarea unilaterală şi nelimitată a sistemelor de apărare antirachetă poate prejudicia securitatea internaţională.

Creşterea unilaterală şi nelimitată a sistemelor de apărare antirachetă de către un stat sau grup de state fără a ţine cont de interesele altor ţări poate provoca daune securităţii şi stabilităţii internaţionale şi regionale, se arată în comunicatul oficial al reuniunii minişrilor de externe din ţările Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, care s-a încheiat astăzi în capitala Uzbekistanului, Taşkent.

Comunicatul semnat inclusiv de şefii diplomaţiilor ruse şi chineze, Serghei Lavrov şi Uan I, numeşte inadmisibilă asigurarea securităţii anumitor state pe seama securităţii altora.

Tot astăzi, ambasadorul rus la NATO, Alexandr Gruşko, a declarat într-o conferinţă de presă Moscova-Bruxelles că sistemul american antirachetă din Europa de Est chiar şi în actuala sa configuraţie crează riscuri evidente pentru securitatea Rusiei şi stabilitatea strategică care timp de decenii a fost principalul pilon al păcii şi securităţii globale.

Situaţia, a spus Alexandru Gruşko, se va deteriora şi mai mult după operaţionalizarea în anul 2018 a bazei antirachete din Polonia.

Măsurile de răspuns pe care Rusia le poate întreprinde în acest sens vor fi active şi vor ţine cont de riscurile la adresa sa, preciza ambasadorul rus la NATO.

De asemenea, potrivit acestuia, Rusia va înfiinţa trei noi divizii, ceea ce va fi doar una din măsurile de răspuns la acţiunile NATO în Europa de Est.


Etichete Organizaţia de Cooperare de la Shanghai critică sistemele antirachetăRusiaChinaSerghei LavrovUan I

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live