Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

21 Februarie 2019
Vizualizari: 355
Comentează add

Cele două ordonanţe de urgenţă promovate de ministrul justiţiei, şi adoptate marţi de Guvern, au fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial.

Ordonanţele de urgenţă promovate de ministrul justiţiei, publicate.

florin-lepadatu

 

Cele două ordonanţe de urgenţă promovate de ministrul justiţiei, şi adoptate marţi de Guvern, au fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial.

Documentele vizează modificarea legilor justiţiei, respectiv procedura de desemnare a procurorului european din partea României.

Ordonanţa pentru legile justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului secţiei de anchetă.

Documentul mai vizează şi aspecte privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Ordonanţele au avut parte de o serie de contestări în spaţiul public românesc şi european.

Comisia Europeană a anunţat că va cere clarificări Guvernului cu privire la ultimele modificări aduse sistemului judiciar.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a reamintit că raportul Comisiei Europene din noiembrie anul trecut îndeamnă România să instituie un sistem solid şi independent de numire a procurorilor în funcţii înalte, bazat pe criterii clare şi transparente şi susţinut de Comisia de la Veneţia.

Margaritis Schinas: "Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evoluţii legate de statul de drept din România atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi procedura ultimelor schimbări, prin folosirea ordonanţelor de urgenţă, fără consultări cu reprezentanţi ai justiţiei şi cu cei direct interesaţi.

Aceste modificări par a fi în contradicţie directă cu recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, susţinute de toate statele membre", informează Rador.


Etichete Justiţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live