Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Februarie 2019
Vizualizari: 539
Comentează add

Ordonanţa de Urgenţă 114, care introduce o serie de măsuri fiscal-bugetare, printre care şi aşa-numita "taxă pe lăcomie", va fi discutată săptămâna aceasta în Parlament.

Ordonanţa de Urgenţă 114 va fi discutată în Parlament

florin-lepadatu

 

Ordonanţa de Urgenţă 114, care introduce o serie de măsuri fiscal-bugetare, printre care şi aşa-numita "taxă pe lăcomie", va fi discutată săptămâna aceasta în Parlament.

Actul normativ, care prevede taxarea suplimentară a companiilor din energie şi a băncilor, se va afla pe masa senatorilor din Comisia de buget-finanţe, care trebuie să dea marţi un raport final.

Documentul taxează suplimentar companiile din energie şi băncile.

Reporter Iulia Gherman: "Parlamentarii din opoziţie cer respingerea actului normativ.

Ei consideră că prevederile documentului vor afecta domenii esenţiale, cum sunt securitatea energetică, sectorul bancar sau industria de telecomunicaţii.

Liderul PNL, Ludovic Orban, atrage atenţia că ordonanţa va avea un impact inclusiv asupra pilonului II de pensii.

Ludovic Orban: "Capitalul social obligatoriu care este cerut prin intermediul Ordonanţei 114 este de 11 ori mai mare decât capitalul subscris astăzi.

Practic, până astăzi, investiţiile iniţiale făcute de administratorii fondurilor de pensii încă nu au fost recuperate integral.

Cu apariţia obligaţiei de creştere a capitalului social în funcţie de mărimea activelor, recuperarea investiţiilor necesare se va face, în funcţie de administratorul privat, în perioade de timp între 35 şi 50 de ani."

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu exclude posibilitatea modificării documentului.

Călin Popescu-Tăriceanu: "Am discutat în prealabil cu doamna prim ministru Viorica Dăncilă şi i-am explicat că această taxă de 2% pe companiile din energie afectează grav posibilităţile de dezvoltare în continuare şi doamna prim ministru a consimţit că această taxă este excesivă şi trebuie să analizăm şi, cel mai probabil, o să renunţăm la această taxă de 2%."

Documentul, numit şi "ordonanţa lăcomiei", are termen până la 1 martie pentru dezbaterile şi votul din Senat, după care va fi trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Săptămâna aceasta se aşteaptă şi programarea primelor audieri în cadrul Comisiei economice din Senat, unde se doreşte verificarea modului în care Consiliul Concurenţei a închis o investigaţie privind manipularea indicelui ROBOR în anul 2013.

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat duminică seară că au existat foarte multe presiuni pentru modificarea Ordonanţei 114.

El a afirmat într-o emisiune televizată că cele mai multe presiuni au venit din interiorul administraţiei publice, dar şi a altor structuri din ţară şi din străinătate, iar reprezentanţii sectorului bancar au solicitat discutarea subiectului în următoarea reuniune a CSAT.

Eugen Teodorovici a adăugat că discuţiile sunt în continuare deschise şi că şi-ar fi dorit să aibă loc un dialog mai larg înainte de aprobarea ordonanţei în Guvern."


Etichete Fiscimpozite

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live