Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

11 Februarie 2022
Vizualizari: 367
Comentează add

În ședința comună sunt semnate și două acorduri foarte importante.

Ordinea de zi a celei de-a cincea şedinţe a guvernelor român şi moldovean

A cincea ședință a guvernelor din România și Republica Moldova a avut loc la Chişinău pe 11 februarie 2022. Foto: facebook.com/guv.ro

Realizator: Cătălin Gomboş - A cincea ședință a guvernelor din România și Republica Moldova are pe ordinea de zi adoptarea unui acord de împrumut de 100 de milioane de euro țării vecine, fonduri nerambursabile care vor fi folosite pentru dezvoltarea locală. Vizita la Chișinău va parafa și alte proiecte, precum construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni, care se va integra în viitoarea rețea de autostrăzi din România. Urmărește delegația României trimisul nostru Andrei Șerban, care ne spune ce decizii au fost luate până acum.

Reporter: Aceste proiecte vor genera noi locuri de muncă, după cum preciza premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița.

Natalia Gavriliţa: Este un instrument foarte generos de care vo beneficia comunităţile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne dorim să creştem calitatea vieţii, îndeosebi în mediul rural. Aceste investiţii vor genera locuri de muncă şi astfel sperăm ca oamenii să înceapă să creadă din nou în perspectiva de a-şi construi un viitor aici, acasă.

Reporter: În ședința comună vor fi semnate și două acorduri foarte importante. Unul se referă la construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni, care se va conecta cu autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni și un alt acord care prevede scăderea tarifelor de roaming și pentru convorbirile telefonice internaționale între cele două state. Un alt subiect va fi legat de agenda europeană a Republicii Moldova și punerea în practică a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, precum și despre aprobarea unei noi agende de asociere pentru următorii șapte ani. Premierul român Nicolae Ciucă a reafirmat că România va sprijini în continuare parcursul european al ţării vecine.

Nicolae Ciucă: Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova.

Reporter:Legat de subiectul integrării europene a Chișinăului va mai fi discutat și noul program de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru următorii doi ani, în valoare de 50 de milioane de euro.

Realizator: Premierul Nicolae Ciucă are apoi programate întâlniri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române de la Chișinău.


Etichete (ii)acordurisedintamoldovaromania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live