Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Orban: Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, prelungirea stării de alertă

VIDEO

Orban: Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, prelungirea stării de alertă
Foto. gov.ro.

Articol de Răzvan Stancu, 11 Iunie 2020, 21:30

VIDEO: ȘEDINȚA DE GUVERN.

Guvernul se reuneşte în această seară în şedinţă pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă.


Ludovic Orban: Începem şedinţa de guvern. Am întârziat un pic cu debutul şedintei de guvern întrucât am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru adoptarea hotărârii care reprezintă baza hotărârii de guvern pentru măsurile de relaxare, care se vor aplica cu începere din data de 15 iunie. În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând am să mă refer la o măsură care este extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări. Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiei cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate tările care vor avea un coeficient sub coeficientul de cinci vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, pentru cetăţenii care vin din aceste ţări. Am să dau, aşa, câteva exemple ca să înţelegţi. Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire, cum este Austria, de exemplu, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată şi în alte ţări, evaluarea pe care o face INSP o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european. Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. Am rugămintea să-mi aduceţi o mască întrucât mi s-a rupt elasticul. De asemenea, traficul aerian cu tote aceste ţări care sunt sub coeficientul de cinci pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu va putea fi reluat, sigur în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe baza evaluării care este făcută de INSP. Vă mulţumesc!

Ludovic Orban: Sigur că dacă sunt români care pleacă într-un sejur, de exemplu, de şapte zile, ei când se întorc nu vor mai fi în izolare, cu condiția să se ducă într-una dintre țările care vor fi exceptate. Sigur că va fi pusă condiția ca durata, numărul de zile petrecute de persoana care vine în România în țara care este sub coeficientul de 5 trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile într-una sau mai multe țări în care a stat și în care nivelul de răspândire a epidemiei nu este atât de larg.
În ceea ce privește activități economice, Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune reluarea activității economice în spații comerciale cu mai multe magazine, respectiv în mall-uri. Aici vom păstra interdicția privitoare la cinematografe, privitoare la restaurante, cafenele, locuri de servire a mesei din cadrul mall-urilor - cele în spații închise; cele care sunt pe terase vor fi permise. De asemenea, acele săli de jocuri care există în mall-uri. Deci în cinematografe, locuri de joacă, restaurante se vor menține în continuare interdicțiile.
De asemenea, se va relua activitatea de tratament balnear - sigur, în condițiile pe care le va stabili prin ordin ministrul sănătății. De asemenea, este o măsură care am văzut că a suscitat dezbateri, și aici trebuie să vă spun câteva lucruri. Odată cu încheierea școlii va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării școlilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu elevul, cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu.

Deci, practic, această formă de sprijin care a funcționat pe perioada stării de urgență şi a stării de alertă, cât au fost suspendate cursurile școlare, va înceta și foarte multe familii active vor fi în situația în care le va fi extrem de dificil să găsească o soluție pentru ca în perioada în care se duc la serviciu, se duc la muncă, să existe persoane care să aibă grijă de copii. Sigur, recomandarea noastră este să facă tot ce e posibil pentru a găsi soluții în cadrul familial pentru a putea avea grijă de copii, dar dacă nu vor exista astfel de soluții, permitem, în condiții extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, redeschiderea grădinițelor, activităților de tip afterschool care funcționează în mod normal pe perioada verii.
Deci, repet, este o măsură care este extrem de importantă. De asemenea, se va permite creșterea numărului de persoane, de la 3 la 6, inclusiv pentru activitățile sportive și recreative care se desfășoară outdoor, în aer liber, pentru o gamă largă de activități sportive și activități recreative. De asemenea, se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, respectiv loteria, casele de pariuri, care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut. În principal, sunt măsuri care au fost gândite în planul pe care l-am gândit şi care prezintă un risc epidemiologic destul de mic.
De asemenea, se reia activitatea în piscine exterioare - nu în piscine interioare, fac această mențiune; în piscine exterioare. Odată cu venirea sezonului cald, a sezonului estival, într-un fel este firesc să permitem reluarea acestor activități în piscinele exterioare, cu atât mai mult cu cât am văzut că există un aflux foarte mare și pe litoral și în stațiunile montane în această perioadă.
În principiu, cam acestea vor fi măsurile de relaxare care se vor aplica începând cu data de 15 iunie. Am văzut că în media a apărut informația că astăzi vom lua decizia de prelungire a stării de alertă. Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă, decizia o vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâre de guvern, cu aprobarea parlamentului. Deci vom avea ședința de guvern la care vom adopta hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare, în prima ședință care se va organiza. Se știe că starea de alertă este instituită până în data de 16 iunie inclusiv. Obligația noastră este să adoptăm hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă până la expirarea perioadei - adică hotărârea de guvern va trebui publicată în "Monitorul Oficial" în cursul zilei de 16 iunie.
Aici aş spune câteva cuvinte legate de necesitatea prelungirii stării de alertă. Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările, indiferent că sunt hotărâri de guvern, ordine de ministru... Toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor, indiferent unde se realizează această protecție prin intermediul reglementărilor pe care le-am stabilit - că este vorba de locul de muncă, de mijloace de transport în comun, de spații comerciale, de terase și în toate categoriile de activități pentru care există reglementări care au fost instituite doar cu scopul de a feri cetățenii români de pericolul infectării cu coronavirus.
Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie care are un conțin politic, și din acest motiv am fost mirat să văd că se politizează acest subiect. Decizia de prelungire a stării de alertă este o decizie care este susținută de aproape toți specialiștii alături de care am muncit în această perioadă.

(Transcriere RADOR)

(RS)

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu