Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Constanţa Comănici

28 Iunie 2010
Vizualizari: 3241
Comentează add

Africa de Sud - ep.7. Kimberly a fost construit în 1871, odată cu descoperirea diamantelor

"Orașul diamantelor" "Orașul diamantelor" - Conține audio "Orașul diamantelor" - Conține galerie foto

constanta-comanici

                 Mario Manole si trenul Rovos Rail 

Vă amintiţi, ne aflam în cel mai luxos tren din lume, Rovos Rail, care ne-a purtat într-o călătorie în Africa de Sud, de la Pretoria spre Cape Town. Într-un decor din anii 20, dar cu tot luxul oferit de timpul prezent, împreună cu Mario Manole, ghidul nostru prin Africa de Sud, am  admirat colonia de păsări flamingo de pe Lacul Kamfers Dam, supranumit şi Lacul Roz.
 
Astăzi, ne oprim la Kimberley. Oraşul a fost construit în 1871, odată cu descoperirea primelor diamante şi pare să fi rămas încremenit în epoca descoperirii acestor pietre preţioase. O gară mică, construită din lemn şi cu elemente decorative din fier modelat pe nicovală îşi aşteaptă călătorii.
 
Cu o descriere fidelă, Mario Manole, ce a păşit pe străzile acestui oraş:
 
“Partea veche a oraşului a fost conservată, a devenit un fel de muzeu, chiar şi hanurile. Acolo sunt construite statui din ceară, care imită locuitorii din acele vremuri şi sunt nişte difuzoare ascunse, chiar se aude zgomotul de fundal, ai senzaţia că te întorci în timp. Se aud paharele cum se ciocnesc, lumea cum vorbeşte, totul este din lemn, rustic.”
 
Într-o asemenea atmosferă, evident, mirajul diamantelor pune stăpânire pe tine, ca turist ! Mina de diamante este acum o gaură mare, cu o adâncime de peste o mie de metri, parţial inundată. De aici au fost extrase nu mai puţin de trei tone de diamante, echivalentul a 14,5 milioane de carate. Fără utiliaje moderne de excavare, la Kimberley a fost extras, doar cu târnăcopul şi cu lopata, cel mai mare diamant din lume, care se află în prezent la Curtea Regală a Marii Britanii. Diamantul este cunoscut sub numele de “Cullinan”: “La Kimberley a fost descoperit cel mai mare diamant din lume, care a fost dăruit reginei Elisabeta. A fost secţionat în nouă bucăţi mai mici, ce stau acum pe coroana regală şi pe sceptrul reginei”.
 
Trenul de lux Rovos şuieră prelung, pentru a porni mai departe spre destinaţia finală, Cape Town. Am reuşit să mă teleportez acolo şi mă întreb ce diamante se mai ascund la Kimberley. Se spune că ar fi fost descoperit unul mai mare decât Cullinan, dar toată povestea este încă învăluită în mister şi cine ştie când vor fi dezvăluite informaţii clare. Nu îmi rămâne decât să aştept şi să îmi doresc să fiu cândva, poate şi voi, dragi prieteni ascultători, la bordul trenului Rovos din Africa de Sud!  Poftiţi în vagoane!

Etichete Rovos RailAfrica de SudKimberleyorașul diamantelor.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live