Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

17 Aprilie 2016
Vizualizari: 863
Comentează add

Cu doi ani în urmă, Aninoasa a fost singura localitate din România care a intrat în insolvenţă pentru că primăria nu a mai avut de la cine să strângă taxe şi impozite.

Oraşul Aninoasa, la zece ani de la închiderea minei

ilie-pintea

Arhivă Foto: Ilie Pintea.

La 10 ani de la închiderea minei din Aninoasa, oraşul continuă să se afle într-un declin economic accentuat, iar oamenii spun că lipsa oricărei perspective îi determină să plece în altă parte.

Cu doi ani în urmă, Aninoasa a fost singura localitate din România care a intrat în insolvenţă pentru că primăria nu a mai avut de la cine să strângă taxe şi impozite.

Cu exact 10 ani în urmă, mina Aninoasa a fost închisă, deşi mai avea rezerve de cărbune, pentru că exploatarea zăcămintelor de aici nu se mai putea face în condiţii de eficienţă economică.

După închiderea minei, pentru că autorităţile locale au pierdut cel mai important contribuabil la bugetul localităţii, declinul economic al oraşului s-a accentuat atât de mult, încât, cu doi ani în urmă, Aninoasa a fost singurul oraş din România, care a intrat în insolvenţă, reuşind abia după un an şi jumătate să scape de datorii.

Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa: "Am trecut printr-o perioadă foarte grea după închiderea exploatării miniere. mai avem noroc cu pensionarii, care au pensii cât de cât bune şi îşi plătesc primii taxele şi impozitele, În rest, venituri la bugetul local foarte, foarte slabe şi aşa se va întâmpla în toate localităţile din Valea Jiului pe viitor".

Tinerii au început să plece din Aninoasa, pentru că nu au nicio posibilitate să găsească ceva de lucru aici, iar oamenii nu îşi pun prea mari speranţe în viitor.

Tanar din Aninoasa-: Toată lumea am vrea să se reînfiinţeze mineritul şi să o ducem mai bine. Nu sunt locuri de muncă. Au închis şi nu mai sunt locuri de muncă, nu mai este nimic, copiii trebuie să plece în străinătate, femeile trebuie să plece în străinătate. Nu avem nicio posibilitate.

Tanar din Aninoasa-: Foarte rău, că nu sunt locuri de muncă, nu sunt acum, care ce poate, numai că nu fură mai mult.

După închiderea minei Aninoasa, şi mina Petrila a fost închisă anul trecut, iar peste doi ani vor fi închise şi exploatările miniere Uricani şi Paroşeni.

Toate aceste unităti mai au rezerve de cărbune, însă exploatarea lor ar costa prea mult.


Etichete aninoasaminadeclin,zacamintenicolae duncavalea jiuluimina petrila

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live