Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 18 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Februarie 2015
Vizualizari: 1135
Comentează add

Preşedintele francez François Hollande, cât şi cancelarul german Angela Merkel, au atras atenţia că mai există încă obstacole serioase în calea păcii definitive în Ucraina.

Optimism moderat în urma negocierilor de la Minsk

radiojurnal

Reuniunea de la Minsk. Foto: kremlin.ru.

Optimism moderat al liderilor occidentali, după negocierile de pace de la Minsk, în privinţa soluţionării conflictului din estul Ucrainei.

După mai bine de 15 ore de discuţii, atât preşedintele francez François Hollande, cât şi cancelarul german Angela Merkel, au atras atenţia că mai există încă obstacole serioase în calea păcii definitive.

În capitala belarusă, cei doi lideri vest-europeni şi preşedinţii rus şi ucrainean au ajuns la un acord care prevede în primul rând încetarea focului la sfârşitul acestei săptămâni.

Este un acord care acoperă problemele esenţiale - a susţinut Vladimir Putin.

"Ne-am înţeles cu privire la încetarea focului începând cu ora zero, 15 februarie. A doua poziţie pe care o consider extrem de importantă este retragerea armamentelor grele de la linia de contact de astăzi pentru trupele ucrainene şi de la linia marcată în acordurile de la Minsk, din 19 septembrie, pentru miliţiile din Donbas", a spus Vladimir Putin.

În estul Ucrainei situaţia rămâne însă incertă.

Armata ucraineană susţine - citată de presa internaţională - că în paralalel cu discuţiile de la Minsk, pe teritoriul ţării ar fi pătruns 50 de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare de rachete.

Detaliile intrării în vigoare a acordului de la Minsk ar urma astfel să fie discutate în zilele următoare, inclusiv între responsabilii militari de la Kiev şi omologii de la Moscova, după cum transmite corespondentul RRA Alexandru Beleavski.

Amânarea încetării focului până duminică nu a fost explicată, dar se pare că are la bază, pe de o parte, dificultăţile logistice, inclusiv informarea şi determinarea de a se conforma a forţelor angajate în luptă, iar pe de altă parte, interpretarea diferită a situaţiei militare.

Preşedintele Poroşenko, la rândul său, a anunţat că mâine este preconizată să aibă loc o întâlnire între şefii statelor majore ucrainean şi rus, care vor discuta asigurarea controlului regimului de încetare a focului, a cărui monitorizare va fi asigurată de Misiunea OSCE.


Etichete MinskBelarusUcrainaGermaniaRusiaFrantaAngela MerkelFrancois HollandePetro PorosenkoOSCE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live