Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

25 Ianuarie 2017
Vizualizari: 829
Comentează add

Opiniile merg de la desfiinţarea unilaterală a MCV, denunţat ca un mecanism folosit în lupta politică, până la adoptarea raportului fără rezerve

Opoziţia şi puterea au opinii politice divergente privind MCV

-

Foto: cdep.ro.

Obiectivul Guvernului este sã încheie Mecanismul de Cooperare şi Verificare, pentru a plasa România în mod corect în rândul tuturor celorlalte state membre, declarã ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchal.

Preşedintele Senatului, Cãlin Popescu-Tãriceanu, susþine cã MCV este un mecanism politic în care România este tratatã ca o ţarã de mâna a doua şi cã de aceea nu ar trebui sã mai colaboreze pe aceastã temã cu Comisia Europeanã.

În schimb, liderul PNL, Raluca Turcan, a declarat cã, dacã PSD şi ALDE s-ar abţine de la subminarea justiţiei, mecanismul ar fi ridicat mult mai repede. Redactorul RRA Iulia Gherman a făcut o sinteză a opiniilor privind MCV.

Astfel ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchal, a precizat cã raportul Comisiei Europene indicã o perspectivã clarã de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cã executivul de la Bucureşti doreşte limitarea caracterului general al unora dintre recomandãri, care nu reflectã întocmai progresele României certificate de rapoartele anterioare. 

Ana Birchal: "Obiectivul nostru este de a încheia MCV-ul, pentru a plasa România în mod corect în rândul tuturor celorlalte state membre, care sunt supuse orizontale de evaluare şi monitorizare cu privire la ariile care fac obiectul MCV-ului şi care sunt aplicabile tuturor statelor membre."

Preşedintele Senatului, Cãlin Popescu-Tãriceanu, a spus cã progresele ireversibile ale României în lupta anti-corupþie subliniate, ar fi trebuit sã asigure ridicarea monitorizãrii. Cãlin Popescu-Tãriceanu a declarat cã tratamentul aplicat României este discriminatoriu şi cã va propune ca ţara noastrã sã nu mai coopereze în cadrul MCV.

Într-o postare pe Facebook, liderul PNL, Raluca Turcan, a declarat cã mecanismul ar fi probabil ridicat mai repede dacã PSD şi ALDE s-ar abţine de la subminarea justiþiei.

Raluca Turcan a precizat totodatã cã planul coaliţiei aflate la putere de a-i face scãpaţi pe protejaþii politici, face un rãu uriaş României.

Şi preşedintele USR, Nicuşor Dan, a reacţionat la raportul MCV, pe care-l considerã încurajator. Nicuşor Dan: "Progresele lente, dar temenice pe care justiţia din România le-a facut în ultimii ani se datoreazã acestui Mecanism de Cooperare şi Verificare.

Este o oglindã pe care partenerii noştri occidentali ne-au pus-o." Nicuşor Dan a semnalat faptul cã menţinerea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codului Penal ar putea afecta în viitor imaginea României în raport cu justiţia.


Etichete MCVopiniile puterii şi opoziţiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live