Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constanţa Comănici

10 Februarie 2021
Vizualizari: 209
Comentează add

Opoziția din Belarus spune că are o strategie de înlăturare a președintelui Aleksandr Lukașenko de la putere.

Opoziția din Belarus, strategie de înlăturare a președintelui Lukașenko

constanta-comanici

Foto: Arhivă.

Opoziția din Belarus are un plan care are ca scop înlăturarea președintelui Aleksandr Lukașenko de la putere. Strategia a fost anunțată de lidera forțelor care se opun regimului, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

Demonstrații împotriva, regimului presiuni internaționale, dar și negocieri secrete între opozanți și membrii Guvernului de la Minsk - sunt câteva măsuri care ar putea duce la schimbare după șase luni de proteste față de Lukașenko. Oamenii ar putea ieși din nou în stradă chiar de luna viitoare, dar scenariul organizării unui nou scrutin este exclus pentru moment. Reprezentanții guvernului și cei ai Mișcării pentru Democrație ar trebui mai întâi să se așeze la masa negocierilor, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, regimul celui ce este considerat ultimul dictator din Europa trebuie slăbit și mai mult, de exemplu prin presiune internațională - se adaugă în strategie. 

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile prezidențiale din luna august a anului trecut, când Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a revendicat victoria cu peste 80% din voturi, obținând al 6-lea mandat. Opinia publică a contestat rezultatul scrutinului, considerând-o pe Tihanovskaia adevărata câștigătoare.

De-atunci au loc proteste cu regularitate. Câțiva manifestanți au fost uciși, câteva sute au fost răniți, iar mii de susținători ai opoziției au fost închişi. Unii dintre protestatari au fost nevoiți să părăsească țara de teama represaliilor. Uniunea Europeană și Statele Unite nu- recunosc pe Lukașenko drept președinte.


Etichete (ii)belarusLukașenkoinlaturare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live