Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Decembrie 2018
Vizualizari: 441
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis declară că Executivul nu poate modifica nici Codul Penal şi nici pe cel de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă.

Opinii divergente privind modificarea codurilor penale prin OUG

radiojurnal

 

Preşedintele Klaus Iohannis declară că Executivul nu poate modifica nici Codul Penal şi nici pe cel de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum a anunţat în urmă cu câteva zile premierul Viorica Dăncilă, deoarece aceste legi se dezbat în Parlament.

"Asta pur şi simplu nu se poate. S-a mai încercat. Există practica Curţii Constituţionale, care a declarat astfel de încercări pur şi simplu neconstituţionale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanţă pe o speţă care este în procedură uzuală în parlament - e foarte simplă explicaţia; deci nu se poate", a declarat pre;edintele Klaus Iohannis.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, spune însă că o eventuală ordonanţă de urgenţă a guvernului pe codurile penale nu contravine unei decizii a Curţii Constituţionale privind modificarea legilor în timp ce se afla deja în procedură parlamentară.

"Când e vorba de modificarea Codului Penal - un articol, două, trei sau câte sunt -, guvernul nu vine cu un cod penal al lui, propriu; vine ce să facă? Să modifice codul în acordul cu deciziile CCR, să transpună două directive şi, dacă va fi cazul, să preia - repet, dacă va fi cazul - dintre soluţiile care au fost dezbătute, care au fost declarate constituţionale", susţine ministrul Tudorel Toader.

La rândul ei, procuroarea şefă interimară a DNA, Anca Jurma, crede că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul Penal ar trebui dezbătut în parlament, mai degrabă, decât adoptat prin ordonanta de urgenţă.


Etichete Viorica DăncilăKlaus IohannisparlamentCCRconstituţieOrdonanţă UrgenţăTudorel ToaderAnca Jurma,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live