Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Operaţiuni de salvare umanitare la nivel european în Marea Mediterană

Parlamentul European cere Uniunii Europene printr-o rezoluţie să facă tot ce se poate pentru a preveni pierderea altor vieţi omeneşti pe mare.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 01 Mai 2015, 09:46

Parlamentul European cere Uniunii Europene organizarea în Mediterana a unei operaţiuni de salvare umanitare la nivel european, puternică şi cu caracter permanent.

Aceasta, ca şi Mare Nostrum, ar trebui să aibă loc în mare liberă şi la ea ar trebui să contribuie financiar şi cu dotări toate statele membre.

Parlamentul European cere Uniunii Europene printr-o rezoluţie să facă tot ce se poate pentru a preveni pierderea altor vieţi omeneşti pe mare.

Printre măsurile propuse se numără extinderea mandatului operaţiunii "Triton" în Mediterana.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

"Triton" este coordonat de Agenţia de Control a graniţelor Uniunii Europene, FRONTEX, şi acoperă în prezent doar 30 de mile distanţă faţă de coasta italiană.

În rezoluţia adoptată de Parlamentul European se subliniază că Uniunea Europeană şi statele membre ar trebui să se asigure că obligaţiile de căutare şi salvare sunt îndeplinite efectiv şi, ca urmare, finanţate potrivit.

Parlamentarul european Jean Lambert din Marea Britanie sublinia într-un interviu acordat lui Florin Orban pentru Euranet Plus:

"Ar trebui să le oferim oamenilor rute sigure spre Uniunea Europeană şi cred că pentru cei care fug pentru a-şi salva viaţa nu are nicio importanţă dacă-i încurajăm sau îi descurajăm. Vor merge oriunde vor crede ei că vor fi în siguranţă. Consider că a încerca acum să descurajăm acest fenomen ar însemna de fapt a lăsa oamenii să se înece. Mă simt profund ruşinată de poziţia adoptată de guvernul Marii Britanii în ceea ce priveşte creşterea suportului acordat operaţiunilor de salvare", a spus Jean Lambert.

Parlamentul European a cerut un număr obligatoriu pentru repartizarea între statele Uniunii Europene a celor care cer azil, contribuţii mai mari pentru reintegrare, o cooperare mai bună cu state terţe şi măsuri mai dure împotriva traficanţilor de persoane.

Statele Uniunii Europene ar trebui, de asemenea, să continue să manifeste solidaritate şi angajament prin creşterea contribuţiilor la bugetele şi operaţiunile FRONTEX şi ale Oficiului European de Sprjin pentru Azil.

Scopul acestei rezoluţii este de a răspundde recentelor evenimente tragice din Mediterana.