Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

18 Octombrie 2016
Vizualizari: 487
Comentează add

Fondată în 2002, Eurojust sprijină statele membre ale Uniunii Europene în investigarea activităţilor de criminalitate - în special transfrontalieră.

Operațiune comună pentru dezmembrarea unei grupări de crimă organizată Operațiune comună pentru dezmembrarea unei grupări de crimă organizată - Conține audio

laurentiu-vaduva

O operaţiune comună a autorităţilor din Franţa şi Germania, sprijinită de Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene  - Eurojust - a dus la dezmembrarea unei grupări de crimă organizată implicată în furtul de maşini de lux.

Membrii grupării criminale intrau prin efracţie în locuinţele victimelor, de unde furau cheile maşinilor.

AUDIO: Europa la zi.

Ei aveau o organizare foarte strictă şi precisă - unii se ocupau cu furturile propriu-zise, alţii falsificau documentele maşinilor şi alţii conduceau vehiculele furate în Germania.

Investigaţiile au început în iunie 2016, odată cu dezmembrarea unei tabere de rromi din nordul Franţei.

Atunci au fost descoperite legături cu alte cazuri de furturi de maşini aflate pe rolul instanţelor franceze. Se crede că gruparea în cauză este implicată în furtul a cel puţin 100 de autovehicule destinate revânzării în Germania.

Agenţia Eurojust a Uniunii Europene a sprijinit mai multe stadii ale investigaţiilor, ajutând Franţa şi Germania să elaboreze o strategie judiciară comună, aşa încât să găsească cele mai bune soluţii în anchete.

Eurojust a organizat anul acesta două reuniuni de coordonare.

Tot Eurojust a furnizat şi fondurile necesare creării şi funcţionării echipei mixte de investigatori franco-germani.

A fost stabilită astfel o colaborare pe termen lung între cele două ţări, colaborare care a dus inclusiv la desfăşurarea unor operaţiuni coordonate sub acoperire.

În urma acestora a fost planificată operaţiunea finală, care a dus la prinderea infractorilor. Aici s-a implicat şi Biroul de Poliţie Europeană Europol, care a fost prezent atât în Franţa cât şi în Germania.  Rezultatele finale: 15 arestări, 6 martori audiaţi, 24 de  proprietăţi percheziţionate în Germania şi Franţa, 11 autoturisme confiscate în ambele state.

Fondată în 2002, Eurojust sprijină statele membre ale Uniunii Europene în investigarea activităţilor de criminalitate - în special transfrontalieră - facilitând asistenţa reciprocă şi implementarea cererilor de extrădare.

Ca şi Europolul, Eurojust intervine în cazurile de terorism, trafic de droguri şi persoane, contrafacere, spălare de bani, criminalitate cibernetică sau la adresa proprietăţii, fraude, corupţie, activităţi care afectează interesele financiare ale Comunităţii Europene, criminalitate de mediu.

Eurojust oferă suport logistic şi de coordonare şi colaborează îndeaproape cu Reţeaua Judiciară Europeană, Europol, Oficiul European Anti-Fraudă OLAF, grupul Magistraţilor de Legătură.

Eurojust are contacte şi în numeroase state terţe.


Etichete euranet pluscomisia europeanauniunea europeanaUnitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europeneeurojustfurturi masini de luxdocumente falsificatetabere de rromifrantagermania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live