Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END (continuare) Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Buzică

7 August 2022
Vizualizari: 298
Comentează add

În Odesa, mulți ucraineni sfidează războiul, iar între orele 15:00 și 21:00, celebra stradă Deribasovskaia este plină ochi de oameni și de artiști stradali.

Opera din Odesa a fost redeschisă

alex-buzica

În pofida stării de război, Opera din Odesa a fost redeschisă, august 2022. Foto: Alex Buzică

Realizator: Nicoleta Turcu - Responsabili din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU au autorizat plecarea din porturile ucrainene a încă cinci nave de transport cereale. Centrul comun de coordonare a declarat că monitorizează trecerea în siguranță a cargourilor prin coridorul maritimo-umanitar. Cele cinci nave vor transporta 160.000 de tone de cereale și alte produse agricole din porturile din regiunea Odesa, care pare că a devenit cea mai sigură din sudul Ucrainei după acordul mediat luna trecută de ONU și Turcia, care a pus capăt blocadei ruse. În oraș viața aproape că a revenit la normal, relatează trimisul special Radio România Actualități, Alex Buzică. În schimb, la 100 de kilometri depărtare, la Mikolaiv, bombardamentele nu se mai opresc.

Reporter: În sudul Ucrainei situația de securitate se deteriorează pe zi ce trece. Orașul Mikolaiv este în stare de asediu de la începutul războiului și în lockdown până luni. Acolo sunt vânați spionii și colaboratorii rușilor. Și operațiunile serviciilor speciale vin în susținerea contraofensivei ucrainene din această regiune. Armata rusă nu încetează bombardamentele în acest oraș. Sunt lansate atacuri asupra clădirilor rezidențiale în fiecare zi, iar sâmbătă seara un civil a murit, iar alți cinci au fost răniți. Invadatorii bombardează din regiunea Herson, care este sub ocupație.

La 130 de kilometri de Mikolaiv, în orașul Odesa, pare că situația de securitate este sub control, mai ales de când portul de aici a fost redeschis pentru exporturile de cereale. Chiar și celebra Operă a fost redeschisă, iar acolo au loc reprezentații artistice, dar cu un număr mic de spectatori, 300 doar. Am avut șansa să vizităm această instituție de cultură, care a fost închisă mai bine de cinci luni, iar ea dispune de un buncăr care poate adăposti până la 3.000 de oameni. În Odesa, mulți ucraineni sfidează războiul, iar între orele 15:00 și 21:00, celebra stradă Deribasovskaia este plină ochi de oameni și de artiști stradali.


Etichete (ii)odesarazboi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live