Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Oala de gătit la aburi

Sau cum să găteşti cu duh.

Oala de gătit la aburi

Articol de Zenaida Luca-Hac, 30 Noiembrie 2009, 14:45

Aburul este respiraţia fierbinte a apei, duhul apei. Pătrunse de acest duh, legumele se pregătesc cel mai bine, pentru că-şi păstrează, sublimate, e adevărat, toate sucurile şi aromele.

Cel mai însemnat lucru este, însă, acesta: îşi păstrează neatinsă esenţa hrănitoare, fiinţa lor, dacă ne gândim că esenţă vine de la verbul latin esse, a fi.

Pentru a găti la aburi aveţi nevoie de o simplă oală cu sită şi un castonaş, fix cât oala, din inox, şi de un capac etanş de sticlă.

Le găsiţi oriunde, mai scumpe sau mai ieftine. Ce trebuie să ştiţi este că şi cele ieftine sunt tot atât de bune ca şi cele scumpe, pentru că principiul este acelaşi.

Oala cu aburi seamănă cu un cuptoraş, cel mai sănătos cu putinţă.

Cartofii, vinetele, fasolea păstăi, ardeii, dovleceii, dovleacul, gutuia, morcovii, ţelina, varza, prazul … spanacul, loboda, ştevia … urzicile sau … puiul, peştele, ouăle… se coc în propriul lor suc, nu în apă. Şi, mai ales, nu sunt vătămate de foc. Se pătrund repede, pe deplin, şi sunt nespus de fragede şi de gustoase.

Desigur, la oala cu aburi nu puteţi fierbe fasolea boabe sau orezul.

Şi, cel mai bine este să nu sacrificaţi tot ce se poate mânca crud, ci să vă creaţi propriile combinaţii de legume fierte şi legume crude.

Încercaţi-o pe acesta: cartofi la aburi cu sos de gutuie. Gutuia proaspătă se rade fin şi se amestecă cu pătrunjel, scorţişoară, usturoi şi ulei curat, presat la rece. Cu el se acoperă cartofii, după ce s-au făcut, puşi în farfurie, cât mai au încă răsuflarea fierbinte. Urmarea ? Vă va cuprinde o bucurie nestăpânită.

O altă variantă, la fel de copleşitoare, este cea cu sos de sfeclă roşie proaspătă, cu zeamă de varză, tarhon şi maghiran.

Ospăţul din post
La minut 24 Noiembrie 2009, 09:22

Ospăţul din post

Orice masă de post poate fi un ospăţ, al cumpătării şi al măsurii.

Ospăţul din post
Salvia- Mirodenia lui Dumnezeu
La minut 20 Noiembrie 2009, 16:06

Salvia- Mirodenia lui Dumnezeu

Salvia era nelipsită de la mesele şi din grădinile lui Carol cel Mare.

Salvia- Mirodenia lui Dumnezeu
Tinitusul poate fi mai mult decât un simplu zgomot în urechi
La minut 19 Ianuarie 2018, 14:04

Tinitusul poate fi mai mult decât un simplu zgomot în urechi

Atenţie la sănătatea auzului!

Tinitusul poate fi mai mult decât un simplu zgomot în urechi
Banana, un fruct sănătos pe timp de iarnă
La minut 18 Ianuarie 2018, 20:02

Banana, un fruct sănătos pe timp de iarnă

O substanta conţinută în banane duce la îmbunătăţirea atenţiei şi a reflexelor

Banana, un fruct sănătos pe timp de iarnă
Sucul de sfeclă roşie, un remediu eficient pentru hipertensiunea arterială
La minut 16 Ianuarie 2018, 15:50

Sucul de sfeclă roşie, un remediu eficient pentru hipertensiunea arterială

În cazul în care aveţi problemele cu tensiunea arterială ar fi bine să mâncaţi mai des salată de sfeclă rosie, pentru că...

Sucul de sfeclă roşie, un remediu eficient pentru hipertensiunea arterială
Visele ne pot indica starea de sănătate
La minut 25 Octombrie 2017, 09:50

Visele ne pot indica starea de sănătate

Coşmarurile pot fi un semn precoce al dezvoltării unor afecţiuni neurologice, cum ar fi Alzheimer.

Visele ne pot indica starea de sănătate
Tabară de airsoft la Botoşani # Gina Poenaru
La minut 16 August 2016, 10:32

Tabară de airsoft la Botoşani # Gina Poenaru

Vlad Coneschi, Robert Vădăstreanu şi Gabriel Constantinescu sunt elevi de nota 10, olimpici la mai multe materii, printre...

Tabară de airsoft la Botoşani # Gina Poenaru
Trupa "Last Room" din Botoşani #Gina Poenaru
La minut 29 Iulie 2016, 10:40

Trupa "Last Room" din Botoşani #Gina Poenaru

Are doar 18 ani şi a demonstrat că orice om își poate învinge limitele

Trupa "Last Room" din Botoşani #Gina Poenaru