Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Cristea

8 Iunie 2012
Vizualizari: 1465
Comentează add

Specialiştii sunt de părere că, pentru ca România să atingă performanţele agricole ale unor ţări ca Danemarca, Olanda sau Franţa, este nevoie ca agricultorii să colaboreze.

ONU sprijină reînfiinţarea cooperativelor

adrian-cristea

Foto: Arhivă

Deşi recunosc că asocierea este cea mai bună metodă pentru a-şi face munca mai eficientă şi că suprafeţele mai mari sunt mai uşor şi mai ieftin de gestionat, fermierii români sunt încă reticenţi să coopereze, constată specialiştii, care, de la comisarul european până la profesorii de agronomie, recomandă reînfiinţarea de unităţi agricole de mai mari dimensiuni.

Anul 2012 a fost proclamat de Organizaţia Naţiunilor Unite ca fiind anul internaţional al cooperativelor.

Această idee, susţin reprezentanţii ONU, are ca scop evidenţierea contribuţiei acestora la dezvoltarea socială şi economică a lumii.

În plus, dacă ne gândim la beneficiile micilor agricultori, aceştia pot obţine avantaje mari dacă se asociază în cadrul unei cooperative agricole.

Cu toate că specialiştii în agronomie susţin, unanim, avantajele cooperaţiei, se pare că oamenii sunt încă reticenţi la idee.

Preşedintele Universităţii de Ştiinţe Agronomice, profesorul Ioan Nicolae Alecu, este de părere că, pentru ca România să atingă performanţele agricole ale unor ţări precum Danemarca, Olanda sau Franţa, este nevoie ca agricultorii să colaboreze. 

"Suntem printre ţările europene care am făcut cei mai timizi paşi în această direcţie. Există încă această remanenţă în memoria noastră. Din nefericire chiar şi cei tineri au o oarecare rezervă faţă de acest proces, faţă de acest fenomen.

O agricultură de tipul celei pe care noi o avem, cu un grad ridicat de fărâmiţare, cu un număr foarte mare de actori, de patru milioane de exploataţii, nu poate să aibă performanţă fără un sistem cooperatist", este de părere Ioan Nicolae Alecu.

Românii nu sunt conştienţi de avantajele cooperativei


Experţii în domeniu susţin că unul din principalele motive pentru care românii par încă neîncrezători în ceea ce priveşte asocierea în cadrul unei cooperative este faptul că nu sunt conştienţi pe deplin de avantaje.

Secretarul de stat în ministerul agriculturii, Daniel Botănoiu, a afirmat vineri, într-un simpozion de specialitate că România nu oferă încă un mediu propice pentru a combate neîncrederea oamenilor.

"Reducerea costurilor de producţie, utilizarea biotehnologiei şi a tehnologiilor moderne nu le poţi face decât dacă ai o suprafaţă agricolă în comun  suficient de mare, astfel încât să le poţi aplica.

Sunt chestiuni legate de provocările de mediu, sunt chestiunile legate de deşeuri, pe care trebuie să le controlăm în perioada următoare.

Toate acestea se pot realiza numai dacă avem o suprafaţă suficientă, dacă putem să lucrăm împreună, dacă putem creşte gradul de productivitate, astfel încât să fim competitivi.

Şi poate, pe perioada următoare, o defiscalizare a lor, o prioritizare a lor la ceea ce înseamnă proiecte naţionale sunt un stimul în această direcţie", a declarat Daniel Botănoiu.

Secretarul de stat în minsiterul agriculturii a adăugat şi că statul nu-i poate susţine de unul singur pe micii agricultori.

De aceea Daniel Botănoiu i-a îndemnat pe aceştia să apeleze şi la programele cu finanţare europeană.


Etichete agriculturăRomâniafermiericooperativeNaţiunile Unitecomisar european

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live