Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

17 Martie 2022
Vizualizari: 275
Comentează add

Oficiali ai ONU consideră că "sistemele naţionale din Belarus nu vor face dreptate, aşadar alte state ar trebui să depună eforturi pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere".

ONU solicită eliberarea a 1.000 de deţinuţi politici din Belarus

sergiu-stet

  Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko     Foto: Reuters.

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU a declarat că mai mult de 1.000 de activişti, membri ai opoziţiei şi jurnalişti sunt reţinuţi pentru "acuzaţii motivate politic" în Belarus şi a cerut eliberarea lor.
 
Agenția Reuters transmite că Michelle Bachelet a afirmat că guvernul preşedintelui Aleksander Lukaşenko desfăşoară încălcări ale drepturilor omului de "natură extinsă şi sistematică", începând cu izbucnirea protestelor pe scară largă împotriva victoriei sale contestate în alegerile prezidenţiale din 2020.
 
Guvernul de la Minsk a folosit "forţa excesivă", a afirmat ea într-un discurs, la Consiliul Drepturilor Omului, al ONU, la Geneva. Bachelet a mai susţinut că 13.500 de persoane au fost arestate după alegerile şi protestele din august 2020 şi că biroul ei a aflat că numeroase dintre acestea au fost supuse bătăilor, violului şi altor forme de violenţă.
 
Delegaţia din Belarus a respins raportul ei, iar diplomatul Andrei Taranda a afirmat despre acesta: "Este plin de afirmaţii şi acuzaţii false." "Concluziile şi recomandările lui au ca obiectiv să susţină structurile şi organizaţiile care lucrează împotriva Belarusului", a adăugat Taranda.
 
Bachelet a răspuns: "Investigaţia noastră a descoperit că guvernul a încercat să reprime orice formă de critică şi a încercat în mod activ să împiedice justiţia, tragerea la răspundere şi ieşirea adevărului la iveală legat de faptele comise. Solicit guvernului din Belarus să elibereze imediat toţi deţinuţii condamnaţi pentru acuzaţii bazate politic şi să înceteze toate încălcările drepturilor omului, inclusiv opresiunea sistematică a societăţii civile, a presei independente şi a grupurilor de opoziţie", a afirmat ea.
 
Michelle Bachelet a mai spus că nu există motive temeinice să credem că sistemele naţionale din Belarus vor face dreptate, aşadar alte state ar trebui să depună eforturi pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere, în baza principiilor jurisdicţiei extrateritoriale şi universale.
 

Etichete drepturile omuluiONUBelarusMichelle Bachelet

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live