Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

2 Martie 2020
Vizualizari: 704
Comentează add

Intensificarea luptelor în nord-vestul Siriei a provocat strămutarea unui număr de un milion de civili începând din luna decembrie.

ONU: Rusia și Turcia ar putea fi acuzate de crime de război în Siria

sergiu-stet

  Foto: Arhivă.

Forțele ruse au ucis civili în atacurile aeriene executate în Siria, iar rebelii aliați Turciei au comis crime și jafuri în zonele kurde, au anunțat luni anchetatori ONU, acțiuni ce ar putea fi considerate crime de război comise atât de Moscova, cât și de Ankara.
 
Potrivit unui raport întocmit de o comisie ONU, citat de Reuters, raport care vizează perioada cuprinsă între iulie 2019 și februarie 2020, Rusia a efectuat atacuri aeriene asupra unei piețe și a unei tabere pentru refugiați, soldate cu uciderea a zeci de civili în lunile iulie și august.
 
"În ambele incidente, forțele aeriene ruse nu au lansat atacurile împotriva vreunui obiectiv militar anume, ceea ce echivalează cu crima de război de a lansa atacuri la întâmplare în zone civile", se arată în raport.
 
Documentul descrie, de asemenea, abuzurile comise de rebelii aliați Turciei în timpul ofensivelor din zonele controlate de kurzi și menționează că dacă rebelii acționau sub controlul forțelor militare turce, acei comandanți ar putea fi trași la răspundere pentru crime de război.
 
Echipa de anchetatori ONU, corodonați de Paulo Pinheiro, a cerut tragerea la răspundere pentru "multiple acte ilegale". Raportul acuză Rusia pentru un atac comis la 22 iulie asupra orașului Maarat al-Numan, soldat cu moartea a cel puțin 43 de civili. Două clădiri rezidențiale și 25 de centre comerciale au fost distruse după ce cel puțin două aeronave ruse au părăsit baza aeriană Hmeimim și au înconjurat zona.
 
După câteva săptămâni, cel puțin 20 de oameni au fost uciși în urma unui atac asupra taberei pentru refugiați de la marginea orașului Haas. Printre victimele acelui atac s-au numărat opt femei și șase copii, iar alte 40 de persoane au fost rănite, menționează raportul comisiei ONU.
 
"În raport cu dovezile disponibile, inclusiv mărturii ale martorilor, înregistrări video, exemple grafice, dar și relatări ale celor care au văzut zborurile, interceptări de comunicații și avertizări prealabile, Comisia are motive rezonabile să creadă că aeronave rusești au participat la fiecare eveniment descris mai sus", menționează raportul.
 
Documentul solicită Turciei să cerceteze dacă a comis un atac aerian asupra unui convoi civil în apropiere de Ras al Ain, soldat cu moartea a 11 oameni în luna octombrie a anului trecut. Turcia a negat orice rol în atacul respectiv, despre care Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare, susține că ar fi fost executat de o aeronavă turcă.
 
Intensificarea luptelor în nord-vestul Siriei a provocat strămutarea unui număr de un milion de civili începând din luna decembrie. Turcia a doborât duminică două aeronave de luptă siriene și a lovit un aeroport militar mult în spatele frontului de luptă, incident ce reprezintă o escaladare a operațiunilor sale militare, după ce, săptămâna trecută, zeci de soldați turci au fost uciși în Siria.

Etichete onurUSIATurciaSiriaarmatărăzboiPaulo Pinheiro,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live