Ascultă Radio România Actualitaţi Live

ONU: Număr record de refugiați în lume

Este pentru prima dată când este depășit pragul de 60 de milioane de oameni, adică ceva mai mult decât întreaga populație a Marii Britanii.

ONU: Număr record de refugiați în lume

Articol de Arina Petrovici, 21 Iunie 2016, 11:42

Numărul persoanelor strămutate și al refugiaților care fug din calea conflictelor și de persecuții, în întreaga lume, a atins anul trecut nivelul-record de 65,3 milioane – relevă un raport al Naţiunilor Unite, dat publicităţii de Ziua Mondială a Refugiatului, care este marcată în fiecare an la 20 iunie.

Este pentru prima dată când este depășit pragul de 60 de milioane de oameni, adică ceva mai mult decât întreaga populație a Marii Britanii.

Cu alte cuvinte, unul din 113 oameni de pe glob este fie solicitant de azil, fie strămutat, fie refugiat.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Sau, în fiecare minut, 24 de persoane sunt strămutate. Potrivit raportului Global Trends 2015 al ONU, numărul refugiaților — oameni care și-au părăsit țara — se ridică la 21,3 milioane, iar cel al persoanelor deplasate — care și-au părăsit căminele, dar nu și țara — este de 40,8 milioane.

Tot anul trecut, s-a înregistrat un alt record: 3,2 milioane au cerut azil în țările industrializate.

Germania a fost cea mai dorită, cu 441.000 de solicitări, urmată de Statele Unite, cu 172.000 de cazuri, majoritatea din țările Americii Centrale, afectate de violențele grupărilor criminale.

Şi Uniunea Europeană a transmis un mesaj de Ziua Mondială a Refugiatului, în care subliniază că statele dezvoltate găzduiesc vasta majoritate a refugiaţilor din întreaga lume – peste 85% –, dar şi europenii resimt acest impact: anul trecut, peste un milion de oameni au căutat adăpost în Uniune.

Mulţi au căzut victime traficanţilor de carne vie ori jefuitorilor, suferind pe parcursul călătoriei sau chiar pierzându-şi viaţa. În aceste condiţii – subliniază liderii europeni –, Uniunea şi-a intensificat eforturile de a salva vieţi şi de a oferi asistenţă umanitară celor afectaţi de criză.

“Am triplat anul trecut resursele pentru operaţiunile de căutare şi salvare pe mare, scăpând peste 240.000 de oameni din Mediterana, iar acum distrugem reţelele de traficanţi prin intermediul operaţiunilor comune ale Frontex, ale Turciei şi ale NATO” – precizează oficialii europeni.

Raportul ONU mai arată că 51% dintre refugiați, la nivel mondial, sunt copii. Mulţi dintre ei pleacă singuri din țările lor, fapt reflectat de cele aproape 100.000 de solicitări de azil prezentate de copii care au fost separați de familiile lor.

Este cel mai mare număr de copii înregistrat vreodată de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi și “dovedește că migrația globală afectează disproporționat viețile tinerilor”. Cele șase state care au primit cei mai mulţi refugiați sunt Turcia, Pakistanul, Libanul, Iranul, Etiopia și Iordania. Iar printre țările de origine ale refugiaților, pe primul loc se află Siria, urmată de Afganistan și de Somalia.