Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

22 Februarie 2011
Vizualizari: 1636
Comentează add

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului a cerut o investigaţie privind violenţele din Libia, arătând că atacurile împotriva populaţiei civile pot fi calificate drept "crime împotriva umanităţii".

ONU cere stoparea violenţelor în Libia

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Proteste în Libia. Foto: Reuters.

Adjunctul ambasadorului libian la Naţiunile Unite, Ibrahim Dabbashi, a cerut organismului internaţional să stabilească o zonă de interdicţie a zborurilor în jurul Libiei pentru a preveni intrarea în ţară a mercenarilor şi a armelor destinate guvernului.

Pe de altă parte, într-o convorbire telefonică, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, i-a cerut energic preşedintelui Gaddafi să înceteze violenţele împotriva demonstranţilor.

Ibrahim Dabbashi a cerut demisia preşedintelui Gaddafi, pe care l-a acuzat de genocid.

"Trebuie să părăsească puterea cât mai rapid posibil, trebuie să înceteze să ucidă libieni. Cer tuturor ţărilor din lume să nu-i permită lui Gadhafi să scape pe teritoriul lor şi să monitorizeze atent sumele de bani care au fost scoase în afara Libiei după ce fiul lui Gaddhafi a declarat război poporului libian".

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, Navi Pillay, a cerut o investigaţie, arătând că atacurile sistematice şi masive împotriva populaţiei civile pot fi calificate drept "crime împotriva umanităţii".

Influenţă americană minimă asupra regimului de la Tripoli

În ceea ce o priveşte, administraţia americană se află în situaţia în care trebuie să admită că nu are aproape niciun fel de influenţă asupra lui Gaddafi, care de decenii a fost privit ca un oponent al preşedinţilor americani.

Washingtonul şi-a folosit cu succes relaţiile strânse cu armata egipteană, dar nu are nicio legătură militară semnificativă cu Libia.

America are, de asemenea, o prea slabă influenţă economică asupra Libiei, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol ale Africii.

În ultimul an fiscal, asistenţa SUA pentru Libia a fost mai puţin de un milion de dolari din care mare parte a fost destinată asistenţei programului de dezarmare a ţării. 

Nu există în acest moment nici măcar un ambasador al SUA la Tripoli.

Gene Cretz , ambasadorul american în Libia a fost chemat recent la Washington pentru consultări, după ce WikiLeaks a publicat telegrame diplomatice, care descriu excentricităţile preşedintelui Gaddafi.

Oficiali de la Casa Albă spun că preşedintele Obama, care este în continuu informat  în legătură cu evoluţiile din Libia de consilierul său pentru securitate naţională Thomas Donilon, analizează potenţialul acţiunilor care ar putea fi inţiate. 

Experţii spun, însă, că orice efort american de a impune în Consiliul de Securitate sancţiuni împotriva Libiei ar atrage un prea mic sprijin internaţional.

Human Rights Watch: În Libia "are loc o catastrofă privind drepturile omului"

Grupurile pentru drepturile omului au cerut SUA şi altor ţări să condamne mai viguros atacurile guvernului libian, care a folosit elicoptere şi avioane militare pentru a trage în mulţimile paşnice ale protestatarilor.  

Directoarea  pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a organizaţiei Human Rights Watch, Sarah Leah Whitson a admis că presiunile SUA asupra regimului de la Tripoli nu au o mare semnificaţie pentru acesta.

Human Rights Watch a cerut guvernelor cu legături cu Libia să solicite în mod public regimului Gaddafi "să pună capăt folosirii ilegale a forţei împotriva protestatarilor paşnici".

"Ne temem că are loc o catastrofă a drepturilor omului chiar  în aceste momente", spune  Tom Porteus de la Human Rights Watch.

Profesorul de relaţii internaţionale Fawaz Gerges, american de origine libaneză, crede că situaţia este extrem de periculoasă.

"Regimul libian care este la putere de 42 de ani, cel mai îndelung regim autocrat nu numai din lumea arabă ci din lume, se află în faţa unei crize existenţiale. Este începutul sfârşitului jocului pentru Gaddafi.

"Este un regim foarte puternic, are bani, resurse, iar acum fiul lui a declarat că vor lupta până la ultimul om, până la ultimul glonţ, că vor fi râuri de sânge, dar cred că şansele s-au mutat de partea protestatarilor şi a democraţilor în Libia.

Profesorul Fawaz Gerges apreciază că zilele regimului Gaddafi "sunt numărate".

"Nu spun că s-a jocul s-a terminat, nu spun că Gaddafi este terminat, dar cu siguranţă  zilele sale sunt numărate", spune Fawaz Gerges.


Etichete ONULibiademonstranţiprotesteMuammar Gaddafi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live