Ascultă Radio România Actualitaţi Live

ONG-urile au decis să boicoteze acordul Uniunea Europeană-Turcia

Mai multe organizaţii umanitare au anunţat că urmează exemplul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care şi-a suspendat parţial activităţile.

ONG-urile au decis să boicoteze acordul Uniunea Europeană-Turcia

Articol de Arina Petrovici, 24 Martie 2016, 09:09

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi organizaţia non-guvernamentală Médecins Sans Frontières şi-au suspendat o parte a activităţii pe care o desfăşoară în Grecia, în semn de protest faţă de recentul acord convenit de Uniunea Europeană şi Turcia, în scopul gestionării crizei migraţiei din Europa.

Mai multe organizaţii umanitare au anunţat astăzi că urmează exemplul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care şi-a suspendat parţial, de ieri, activităţile în hotspot-urile din insulele greceşti, argumentând că s-au transformat în „centre de detenţie”.

AUDIO: Europa la zi: Europa la zi. Euranet Plus.

Reuters notează că, din acest motiv, ONG-urile au decis să boicoteze acordul Uniunea Europeană-Turcia, încheiat vineri la Bruxelles, şi care a intrat în vigoare din noaptea de duminică spre luni.

Potrivit acordului, Turcia primeşte înapoi toţi migranţii din Grecia ale căror cereri de azil au fost respinse, urmând ca Uniunea să relocheze câte un refugiat sirian din Turcia pentru fiecare migrant care este acceptat pe teritoriul turc.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a subliniat că nimeni nu ar trebui trimis înapoi în ţara de origine împotriva voinţei sale, mai ales dacă are motive să se teamă de revenirea în Turcia.

Totuşi, luni, Comisia Europeană a prezentat o propunere de urgenţă care a amendat decizia Consiliului European, menită să susţină relocarea migranţilor din Italia şi din Grecia, care au nevoie de protecţie internaţională.

În virtutea acestui amendament, 54.000 de locuri prevăzute iniţial pentru relocări, sunt puse la dispoziţie pentru restabilirea sirienilor din Turcia în Uniunea Europeană.

Comisarul pentru Migraţie Dimitris Avramopoulos a explicat că, prin acordul cu Turcia, Uniunea oferă solicitanţilor de azil o alternativă credibilă faţă de opţiunea de a-şi risca viaţa pe rutele maritime şi admiterea, în Europa, a celor care necesită protecţie internaţională în Turcia.

Cu toate acestea, ONG-urile umanitare denunţă condiţiile inumane în care sunt nevoiţi să trăiască migranţii în taberele din insulele greceşti, calificându-le drept „centre de detenţie obligatorie”.

Şi autorităţile elene admit că sunt copleşite de situaţie şi insistă că au nevoie de asistenţa organizaţiilor internaţionale, în special a Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Reuters notează că, în prezent, aproape 50.000 de refugiaţi şi migranţi se află în Grecia, majoritatea covârşitoare dinaintea acordului care a intrat în vigoare la 20 martie, iar 12.000 se află la Idomeni, la frontiera greco-macedoneană.

De la începutul anului şi până acum, au ajuns în Grecia, pe mare, peste 147.000 de oameni, iar anul trecut, aproape un milion au intrat în Europa via Grecia.