Ascultă Radio România Actualitaţi Live

OMC dă dreptate UE în litigiul privind taxele percepute de Rusia

OMC dă dreptate UE în litigiul privind taxele percepute de Rusia pentru vehiculele utilitare uşoare italiene şi germane.

OMC dă dreptate UE în litigiul privind taxele percepute de Rusia

Articol de Victor Gheorghe, 01 Februarie 2017, 07:24

Un grup special al OMC a ajuns la concluzia că Rusia nu a respectat o serie de norme internţionale atunci când a introdus, în 2013, aceste taxe antidumping care variază între 23 şi aproape 30% şi care afectează exporturile de vehicule italiene şi germane.

Potrivit unui comunicat al UE, acesta este doar un exemplu al numeroaselor măsuri luate în ultimii ani de Rusia împotriva exporturilor din UE.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, spune că taxele pentru vehiculele utilitare uşoare contravin angajamentelor asumate de Rusia în momentul aderării sale la OMC şi că acum aceste măsuri trebuie să fie eliminate.

Grupul special din cadrul OMC spune că autorităţile ruse şi-au bazat analiza presupusului prejudiciu cauzat industriei naţionale pe cifre nerealiste.

În cursul evaluării efectelor presupusului dumping s-a trecut cu vederea un alt factor, supracapacitatea din sectirul vehiculelor utilitare uşoare din Rusia, care producea la momentul respectiv de 7 ori mai mult decât se vindea efectiv pe piaţa rusă. Părţile au la dispoziţie 60 de zile pentru a ataca în instanţă această hotărâre.

În caz contrar, Rusia va trebui să elimine taxele antidumping pe care le-a impus asupra vehiculelor utilitare uşoare importate din UE. Acesta este unul dintre cele 4 litigii cu Rusia pentru care UE a trebuit să solicite arbitrajul OMC.

Celelalte cauze vizează o interdicţie la import privind porcii şi produsele din carne de porc, tarifele excesive pentru importurile de hârtie şi de alte produse, precum şi o taxă de reciclare pentru autoturisme.

În cauzele privind tarifele excesive şi interdicţia referitoare la carnea de porc, două grupuri speciale ale OMC au constatat în august 2016 că măsurile impuse de Rusia contraveneau de asemenea normelor internaţionale.