Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ombudsmanul european "cere transparenţă în negocierile UE-SUA"

Ombudsmanul European cere oficialilor UE să facă publice mai multe informaţii legate de documentele aflate în prezent în negociere cu Statele Unite.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 05 August 2014, 10:56

Instituţia europeană care se ocupă cu medierea cere mai multă transparenţă în negocierile cu Statele Unite privind încheierea unui Acord de Liber Schimb.

Instituţia, denumită Ombudsman, este un fel de Avocat al Poporului la nivel European.

Într-un comunicat difuzat zilele trecute, instituţia cere oficialilor europeni să facă publice mai multe informaţii legate de documentele aflate în prezent în negociere cu Statele Unite.

Detalii sunt necesare şi în privinţa partenerilor de discuţie.

Audio: Ombudsmanul european "cere transparenţă în negocierile UE-SUA".

Instituţia anunţă că a început două investigaţii şi aşteaptă un răspuns din partea Comisiei Europene până pe 31 octombrie, iar din partea Consiliului European până pe 30 septembrie.

Pentru mai multă transparenţă a pledat recent şi preşedintele desemnat al viitoarei Comisii Europene.

Într-un discurs rostit în Parlamentul european, luxemburghezul Jean Claude Juncker a afirmat că Acordul de liber-schimb, aflat în curs de negociere, "nu va fi încheiat cu orice preţ".

“Sunt pentru încheierea acestui document”, a dat asigurări Juncker, care vrea ca “cele mai mari două democraţii de pe planetă să-şi unească forţele". „Nu ne putem abandona însă normele în domeniul sănătăţii, normele sociale, exigenţele în domeniul protecţiei datelor", a insistat el.

"Aceste negocieri să fie în centrul unei transparenţe maxime"

În contextul în care mai multe state europene şi organizaţii ale societăţii civile cer publicarea mandatului de negociere încredinţat Comisiei, Jean Claude Juncker şi-a exprimat dorinţa ca "aceste negocieri să fie în centrul unei transparenţe maxime".

El crede că în cazul în care nu vor fi făcute publice o serie de documente, acordul va eşua în faţa opiniei publice, a Parlamentului european şi legislativelor naţionale".

"Să fim mai transparenţi, să nu dăm impresia că vrem să ascundem ceva", a fost îndemnul lui Jean Claude Juncker.

Numit oficial Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii, acordul ar putea duce la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume.

Acordul ar urma să includă 50 la sută din producţia industrială mondială, 30 la sută din comerţul internaţional şi 20 la sută din investiţiile străine directe.

Relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană au trecut însă în toamna anului trecut prin momente delicate după ce în presă au apărut informații despre amploarea programului american de supraveghere a comunicațiilor.

Jurnaliștii au scris despre interceptarea convorbirilor purtate de milioane de cetăţeni din Franţa şi Spania, dar şi despre monitorizarea telefonului cancelarului german, Angela Merkel.

Given the potential impact of #TTIP on citizens' lives, the @EUOmbudsman calls for more transparency http://t.co/uhLeqqgrB7

— European Ombudsman (@EUombudsman) July 31, 2014