Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

26 Septembrie 2021
Vizualizari: 234
Comentează add

Omagiu pentru aviatorul Ion Dobran, erou al celui de-al 2-lea Război Mondial, o formaţie de F-16 Fighting Falcon survolează duminică Bucureştiul.

Omagiu pentru aviatorul Ion Dobran, erou din cel de-al 2-lea Război Mondial

razvan-stancu

Aviatorul Ion Dobran, erou al celui de-al 2-lea Război Mondial. Foto: Bogdan Pantilimon - facebook.com/mapn.ro

O formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" va survola partea de sud a Capitalei, duminică, în jurul orei 14,00, pentru a acorda un ultim omagiu pilotului de vânătoare Ion Dobran.

"Generalul-locotenent (rtr.), erou al celui de-al Doilea Război Mondial, îşi va continua zborul nestingherit şi după trecerea la cele veşnice, urmându-şi visul ce l-a călăuzit o viaţă", scrie Ministerul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 24 Septembrie 2021, s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

Veteran  aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN  a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat cremonia prilejuită de împlinirea a 100 de ani.

Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

Sursa: MApN.


Etichete ion dobranmapnf 16baza aeriana gheorghe mociornitaal doilea razboi mondialerouaviator(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live