Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 25 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

7 Decembrie 2018
Vizualizari: 631
Comentează add

Justiţia bulgară a început vânătoarea de ologarhi, spune corespondentul nostru de la Sofia, Petio Petkov.

Oligarhi bulgari extrădaţi din Franţa

radu-dobritoiu

Justiţia bulgară a început vânătoarea de ologarhi, spune corespondentul nostru de la Sofia, Petio Petkov. Din Franţa au fost extrădaţi membrii familiei Banevi, proprietari de active în valoare de sute de milioane de euro. Opoziţia de la Sofia avertizează asupra caracterului electoral al activării procuraturii speciale anticorupţie. Posibil însă ca Bulgaria să încerce să grăbească eliminarea monitorizării a cunoscutului MCV.

Petio Petkov:
"Împotriva lui Nikolai Banev şi soţiei sale au fost formulate şapte acuzaţii, printre care: conducerea unui grup criminal organizat, delapidarea a peste 42 de milioane de euro, neplata unor taxe la bugetul de stat şi spălare de bani în valoare de peste 589 de milioane de euro. La acestea se adaugă deţinerea ilegală de armament şi muniţii. Printre cei acuzaţi se află şi mama oligarhului. Ancheta cuprinde activitatea omului de afaceri în ultimii 13 ani. Nikolai Banev a fost în anii '80 activist al tineretului comunist bulgar, care a profitat de aşa-zisa privatizare prin părţi sociale pentru a acapara câteva din cele mai mari compani din industria chimică şi electrotehnică. În decurs de 10-15 ani, aceste companii au fost decapitalizate şi închise. Cei doi au fost arestaţi pe data de 26 octombrie, pe aeroportul din Nisa, în momentul în care se pregăteau să plece spre Sofia.

O altă familie dintre cele mai bogate la sud de Dunăre, cea a lui Vetko Arabadjiev, este dată în urmărire internaţională pe baza unor acuzaţii de spălare de bani şi alte infracţiuni financiare. Poliţia l-a arestat pe fiul omului de afaceri şi a confiscat cinci milioane de euro şi câteva limuzine Bentley şi Rolls-Royce. Acţiunile procurorilor din Parchetul Anticorupţie, în ambele cazuri, au fost prezentate cu lux de amănunte. Telespectatorii au devenit martori ai luxului orental în care trăiesc oligarhii tranziţiei bulgare. Ex-şeful Serviciului Naţional de Securitate şi unul din liderii dreptei tradiţionale, generalul Atanase Tanasov a declarat însă că dosarul împotriva aşa-zisului grup criminal organzat Benevi nu este decât propaganda prin care premierul Borisov doreşte să apară drept un Robin Hood bulgăresc".

"În statul nostru se fură anual 10 miliarde de leva, echivalentul a peste 5 miliarde de euro", a spus generalul Tanasov, adăugând că "zilnic au loc proteste, guvernanţii intră din scandal în scandal si au nevoie de ceva publicitate".
 


Etichete Petio Petkovoligarhi BulgariaAgenda Globala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live