Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

27 Septembrie 2021
Vizualizari: 377
Comentează add

Potrivit estimărilor, Partidul Social Democrat se află în fața grupului conservator CDU/CSU, dar la o distanță de numai 1,1%. SPD are 25,5, iar Uniunea Creștin Democrată 24,4%.

Olaf Scholz(SPD) și-a revendicat dreptul de a forma guvernul german

florin-lepadatu

  FOTO: www.bundestag.de

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 septembrie, ora 22:26) - Emisiunea: "Perspective" - Realizator: Ianna Ioniţă - Iar în Germania social-democratul Olaf Scholz își revendică dreptul de a forma rapid viitorul guvern: e de părere că estimările privind rezultatul alegerilor legislative de azi îi conferă partidului său mandatul de a forma viitorul executiv. Noi suntem în legătură directă cu Vlad Drăghicescu. Bună seara, Vlad!

Reporter: Bună seara!

Realizator: Sunt tare nerăbdători să preia politicienii puterea și în Germania.

Reporter: Da, într-adevăr, potrivit cifrelor de până acum Partidul Social Democrat se află în fața grupului conservator CDU/CSU, dar la o distanță de numai 1,1%. SPD are 25,5, iar Uniunea Creștin Democrată 24,4%, deşi aceste date pot suferi încă modificări importante. Pentru că jumătate din voturi au fost exprimate prin corespondență, iar ele nu sunt numărate deocamdată în totalitate, formațiunea social- democrată, într-adevăr, afișează un discurs de câștigător categoric.

Candidatul Olaf Scholz și-a reafirmat cu puține minute în urmă pretențiile la fotoliul de cancelar federal, în timp ce candidatul conservator, Armin Laschet, la rândul lui pe recepție, să spunem așa, de asemenea dornic să formeze un guvern, evident sub conducerea propriului sau partid.

Trebuie spus că Olaf Scholz, candidatul socialist, a afirmat în această seară că trebuie să ne asigurăm că vom avea un guvern bun și pragmatic în Germania, care să se ocupe de cele mai importante priorități de viitor.

Aș spune că este o veste bună - cu acest prilej vom afla și noi care sunt acele priorități, că în campania electorală au fost ocolite cu mai mult sau mai puțin talent, Ianna, subiectele nepopulare, dar din păcate și deosebit de importante, cum ar fi costurile politicii de mediu, care a fost poate subiectul central al campaniei, costuri deopotrivă financiare și sociale, reforma sistemului de pensii, despre care știm că, potrivit experților, stă să se prăbușească, migrația și câte altele.

La capitolul veşti bune aș mai spune și că alianța asta sperietoare de stânga, roșu-roșu-verde, cu social-democrați, stânga radicală și ecologiști, nu pare totuși să aibă șanse matematice de materializare, iar Die Linke, fostul partid comunist, ar putea chiar să nu sară de pragul de 5%, vom vedea cum stau lucrurile. Şi, așa cum se prezintă acum cifrele, atât conservatorii, cât şi social-democrații ar putea încerca să conducă alianțe cel mai probabil cu Partidul Verzilor, aflat la 14%, sau cu cel liberal-democrat, circa 12% cred că au. Evident, din perspectivă liberală, de dorit ar fi întruparea, să spun așa, a unei coaliții "Jamaica", adică, mă rog, conservatori-liberali-ecologiști, care ar putea conveni mai degrabă liberalilor decât o coaliție semafor, cu verzii și social-democrații, care sunt totuși două partide de stânga. Dar în încheiere aş spune că meciul este deschis și nu exclude sub nicio formă situația în care Olaf Scholz, care nu poate conta pe instrumentul ăsta de presiune, cum ar fi amenințarea formării unei alianțe cu stânga radicală, să ademenească liberalii cu niște concesii chiar mai substanțiale și convingătoare decât cele pe care Armin Laschet le poate negocia cu verzii.

Dar Uniunea Creștin Democrată se află într-o situație foarte complicată, de aceea și forța de negociere a lui Laschet este zic eu limitată, Laschet care, sigur, nu doar din vina lui a încasat în această seară cel mai slab scor din istoria partidului. Analiștii pun acest scor pe seama, mai ales pe seama doamnei Merkel...

Realizator: Este şi greu să-i urmezi doamnei Merkel. Spune-mi, Vlad, cât ar putea dura aceste negocieri? Pentru că mulți analişti sunt de părere că durata mare a acestor negocieri riscă să arunce cea mai mare economie europeană într-o lungă perioadă de paralizie politică.

Reporter: Este adevărat, se vorbește despre câteva săptămâni, poate chiar câteva luni de zile. Ne amintim și de anul 2017, când formarea Guvernului a durat câteva luni, după ce liberalii s-au retras din negocieri, au urmat apoi apelurile disperate ale președintelui federal, Steinmeier. De data aceasta e greu de spus cu certitudine ceva, dar de data aceasta eu cel puțin sesizez o anumită disponibilitate de a grăbi lucrurile, atât la cele două să spunem principale partide SPD şi CDU/CSU, cât şi la partidele mici, verzii și liberalii, care probabil vor găsi mai repede decât acum patru ani o formulă de compromis și să spunem că nu doar câștigătorul alegerilor, poate e important de precizat, este musai să formeze o coaliție guvernamentală sau să demareze primul negocieri, dat fiind că mandatul ăsta de formare a unui guvern este un termen pur politic, şi nu unul juridic, au explicat în această seară experții. Deci cu alte cuvinte singurul factor decisiv va fi cine reușește să organizeze o majoritate în Bundestag pentru alegerea cancelarului.

Realizator: Spune-mi când se vor anunța rezultatele finale, există un termen?

Reporter: Rezultatele finale cel mai probabil, adică mai concrete așa o să apară după ce vor fi numărate voturile prin corespondență. Mâine este o zi importantă din punctul ăsta de vedere și în câteva zile cred că vom ști cum stăm, dar nu știu, este foarte posibil să apară surprize.

Realizator: Deocamdată așteptăm. Da, mulțumesc frumos, Vlad Drăghicescu.

 

Etichete germaniaalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live