Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

7 Decembrie 2017
Vizualizari: 907
Comentează add

Lansarea biroului era anunţată iniţial pentru primăvara acestui an, dar a fost amânată de câteva ori fiind invocate probleme de logistică

Oficiul moldovean NATO va fi inaugurat vineri în centrul Chişinăului

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Guvernul de la Chişinău va negocia cu Banca Europeană de Investiţii un împrumut de 80 de milioane de euro pentru conectarea reţelelor electrice din Republica Moldova la cele din România.

Actualul sistem electroenergetic din Republica Moldova este moştenit încă din perioada sovietică şi nu există decât o linie cu o capacitate redusă care face legătura cu România.

Între altele, Corneliu Rusnac de la Radio Chişinău relatează că oficiul de legătură al NATO în care va fi angajat doar personal civil, după modelul unor instituţii similare din Rusia, Ucraina şi Georgia îşi va avea sediul în centrul Chişinăului, într-o clădire în care se află mai multe reprezentanţe ale unor organizaţii internaţionale.

Acordul privind deschiderea acestui oficiu a fost semnat şi ulterior ratificat de Parlamentul de la Chişinău la sfârşitul acestui an. Lansarea biroului era anunţată iniţial pentru primăvara anului curent, dar a fost amânată de câteva ori fiind invocate probleme de logistică.

Aflat recent într-o vizită la cartierul general al NATO, premierul moldovean Pavel Filip s-a pronunţat pentru o cooperare mai strânsă cu Alianţa Nord-Atlantică în vederea sporirii securităţii Republicii Moldova, dar şi a întregii regiuni.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat atunci că alianţa respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Igor Dodon dar şi Partidul Socialiştilor care îl susţine se opun deschiderii oficiului considerând că inaugurarea acestuia ar contraveni statutului de neutralitate prevăzut în Constituţie şi că ar împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrian.

Oficiu de legătură al NATO urmează să fie inaugurat, mâine, la Chişinău, după mai multe amânări. Cu această ocazie în Republica Moldova se va afla secretarul general-adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Rose Gottemoeller.


Etichete ChişinăuPavel FilipBEIracordarea electrică a RMoficiul NATOJens Stoltenberg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live