Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

3 Ianuarie 2018
Vizualizari: 489
Comentează add

Guvernul de la Varşovia pregăteşte o ofensivă diplomatică pentru a contracara decizia Comisiei Europene de a propune suspendarea dreptul de vot al Poloniei în Consiliu.

Ofensivă diplomatică poloneză

florin-lepadatu

 

Guvernul de la Varşovia pregăteşte o ofensivă diplomatică pentru a contracara decizia Comisiei Europene de a propune suspendarea dreptul de vot al Poloniei în Consiliu.

Forul european vrea să ia această măsură inedită de activare a Articolului 7 din Tratatul UE, pentru că parlamentul polonez a adoptat în decembrie două legi prin care creşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar.

Reporter, Gabriela Mitrovici: "Comisia Europeană i-a dat guvernului de la Varşovia un termen de trei luni pentru a reveni asupra acestui pachet de legi, care, în opinia Bruxelles-ului, prezintă un risc evident de încălcare a statului de drept.

În acest context, executivul polonez a anunţat o "ofensivă diplomatică" ce începe miercuri, când noul premier Mateusz Morawiecki se va întâlni la Budapesta cu omologul său ungar, Viktor Orban.

Ungaria, care are şi ea o relaţie dificilă cu Comisia Europeană tot din cauza unor chestiuni care ţin de statul de drept, a anunţat deja că este de partea Poloniei şi că va bloca prin veto orice acţiune a forului comunitar împotriva acestei ţări.

Varşovia ar mai putea cere sprijinul celorlalte două ţări din grupul de la Vişegrad, Cehia şi Slovacia, iar ofensiva sa diplomatică va continua săptămâna viitoare cu o întâlnire a premierului polonez cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmată, pe 15 ianuarie de discuţii cu responsabilii bulgari, având în vedere că această ţară a preluat, de la 1 ianuarie, preşedinţia semestrială Consiliului Uniunii Europene.

Activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii este o măsură inedită, ca răspuns la reforma sistemului judiciar polonez, dar suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliu va fi greu de realizat, întrucât necesită un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale blocului comunitar." 


Etichete PoloniaUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live