Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Popușoi, Radio Chișinău

26 Februarie 2019
Vizualizari: 515
Comentează add

Misiunea ENEMO, de observare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, raportează nereguli în timpul campaniei electorale şi în ziua scrutinului, care a avut loc duminică.

Observatori: Nereguli la alegerile din Republica Moldova

cristina-popusoi-radio-chisinau

 

Misiunea ENEMO, de observare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, raportează nereguli în timpul campaniei electorale şi în ziua scrutinului, care a avut loc duminică.

Reprezentanţii misiunii au calificat campania electorală din Republica Moldova drept una intensă, marcată de acuzaţii între concurenţii electorali.

Corespondenţă de la Radio Chişinău - Reporter: Cristina Popuşoi - Misiunea ENEMO, de observare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, a constatat unele nereguli în ziua scrutinului, precum cazurile de transport organizat în masă al alegătorilor din stânga Nistrului, şi s-a referit la acuzaţiile de cumpărare a voturilor, raportate autorităţilor de mai mulţi actori politici.

Observatorii internaţionali au declarat că în ziua alegerilor a fost, în linii generale, calmă, însă campania electorală a fost marcată de acuzaţii reciproce între concurenţii electorali.

ENEMO a amintit despre folosirea abuzivă a resurselor administrative şi presiunile asupra angajaţilor din sectorul public, raportată de politicieni şi societatea civilă. 

Reprezentanţii ENEMO au reamintit că alegerile s-au desfăşurat conform sistemului electoral mixt, care nu a avut un consens larg în societate şi a fost dur criticat de către partenerii europeni. Viziunea de observare a mai atras atenţia şi asupra felului în care au fost stabilite circumscripţiile uninominale, în special cele din diasporă, care ar fi fost constituite fără a ţine cont de numărul de alegători.

Anterior, misiunea de observare a OSCE şi Institutul Republican Internaţional au concluzionat că alegerile din Republica Moldova au avut loc în general cu respectarea drepturilor fundamentale, însă au fost umbrite de mai multe încălcări.

Pe de altă parte, Coalţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, de la Chişinău, a calificat alegerile ca fiind incorecte şi parţial libere.

Realizator: Şi opoziţia pro-europeană a anunţat pentru azi un raport detaliat despre neregulile electorale. Copreşedinta Maia Sandu a declarat că Blocul ACUM, de opoziţie, nu recunoaşte rezultatul alegerilor, din cauza fraudelor fără precedent.


Etichete alegeri parlamentareRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live