Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Obiectivul "Triplu A social"

Comisia Europeană implică organizaţiile neguvernamentale în eforturile de a ridica standardele sociale în toate ţările membre.

Obiectivul "Triplu A social"

Articol de Victor Gheorghe, 02 Octombrie 2015, 12:10

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențele și mobilitatea forței de muncă Marianne Thyssen s-a întâlnit cu un număr mare de organizații ale societății civile pentru a discuta modul în care Comisia poate colabora cu acestea pentru a-şi atinge obiectivul trasat de preşedintele Jean Claude Juncker şi numit generic „ Triplu A social” .

Acesta este cel mai înalt standard acordat de agenţiile de rating în domeniul economic, extins la domeniul social.

Majoritatea reprezentanţilor ONG-urilor prezenţi la întâlnire lucrează în domenii cum ar fi justiția socială, lupta împotriva sărăciei sau incluziunea socială a romilor, persoanelor cu handicap, migranților și altor grupuri vulnerabile.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

În discursul susţinut la reuniune, comisarul Thyssen a spus că atingerea obiectivului „triplu A social” nu este doar misiunea Comisiei, a statelor membre și a partenerilor sociali, ci este este o responsabilitate colectivă și a fiecărui cetăţean european în parte.

Într-o schiţă de bilanţ pentru primul an de la învestirea actualei comisii, Marianne Thyssen a menţionat planul de investiții sociale de 315 miliarde de euro prin care au fost finanţate proiecte de importanţă crucială cum ar fi îmbunătăţirea asistenței medicale.

De asemenea, au fost făcute plăți în valoare de un miliard de euro pentru a ajuta tinerii europeni confruntaţi cu şomajul.

Nu în ultimul rând, oficialul european a apreciat că Uniunea Europeană a reacționat rapid la criza refugiaților în curs de desfășurare, cu o agendă cuprinzătoare și echilibrată a migrației, care stabilește integrarea socială a persoanelor respective.

Nu în ultimul rând, Marianne Thyssen a amintit noul program de sprijin și de reformă pentru Grecia.

Acesta a fost însoţit de un angajament al președintelui Juncker potrivit căruia, de acum încolo, orice astfel de program va fi precedat nu numai de o evaluare economică a ţării beneficiare, ci şi de o evaluare a impactului social al măsurilor respective.

Baza rămâne însă crearea de locuri de muncă și stabilirea echităţii sociale în Uniunea Europeană, iar Comisia aşteaptă primele rezultate concrete ale investiţiilor sale începând chiar de anul viitor.