Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Obiectivul principal al R. Moldova, integrarea în UE

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a acordat un interviu pentru România Actualităţi în care a vorbit despre situaţia de la Chişinău şi relaţiile dintre ţata sa şi România.

Obiectivul principal al R. Moldova, integrarea în UE
Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu. Foto: Agerpres.

Articol de Gabriel Bassarabescu, 12 Iunie 2010, 12:55

Realizator: S-a semnat săptămâna trecută un protocol între Radio România şi Radio Moldova. Iată că şi preşedintele Moldovei ţine aproape de noi şi nu o să spunem noi mare lucru. Am avut şansa să avem un interviu acordat de preşedintele Moldovei.

Reporter Stela Popa: Domnule preşedinte, se întâmplă lucruri absolut excepţionale în aceste zile în republica Moldova şi aş vrea să plec de la iniţiativa dvs de a crea o comisie care, iată, a adus nişte rezultate clare în ceea ce priveşte simbolurile comuniste şi ceea ce s-a întâmplat în secolul tocmai încheiat.

Mihai Ghimpu: Cu adevărat, comisia şi-a încheiat activitatea, a prezentat raportul său şi un proiect cu propuneri. Urmează să studiez şi apoi să vin cu o iniţiativă în faţa parlamentului pentru a condamna crimele regimului comunist. Din păcate, trebuie să constat că acest lucru trebuia făcut în primii ani de democraţie, în anii 90, dar eu sunt primul preşedinte care nu vin din lumea comunistă şi încă interimar.

Reporter: Domnule preşedinte, urmează alegeri importante, decizii importante în Republica Moldova. Credeţi că toate aceste lucruri vor uni toate partidele ce, iată, se distanţează de zona comunistă? Ideal ar fi pentru orice ţară ca toate direciile politice ce au în vedere o emancipare naţională să aibă un cuvânt de spus alături unii de alţii.

Mihai Ghimpu: Aveţi perfectă dreptate. După alegerile din 5 aprilie, partidele politice extraparlamentare s-au unit în jurul victoriei asupra comuniştilor şi nu au participat în alegeri, au oferit posibilitatea ca câte mai puţine mandate să meargă spre comunişti şi voturile date de cetăţenii de orientare democratică să rămână partidelor componente ale alianţei. Acum, mi-aş dori să repete la fel, dar rămâne să hotărâm că în primul rând trebuie să aibă loc referendumul, apoi, încolo, în toamnă, să dizolv parlamentul şi să numesc alegeri anticipate.

Reporter: Domnule preşedinte, clasa politică, evident, se maturizează odată cu evenimentele, dar în ultimă instanţă votul este dat de fiecare cetăţean în parte. Şi aici intevrine informaţia, care ani de zile a fost extrem de deficitară, să nu spunem altfel, în Republica Moldova. Ce acces aveţi în acest moment dvs şi forţele democratice în ţară pentru a informa corect?

Mihai Ghimpu: Posibilitatea este cu totul alta, rămânând comuniştii nu mai au monopolul asupra Televiziunii Publice. În al doilea rând, au mai apărut televiziuni noi cum e "JurnalTV" sau "Publica TV", cetăţenii au posibilitate mai mare acum să se informeze şi este un plus, fiindcă cetăţeanul informat întotdeauna ia o decizie mai corectă. Oricum, comuniştii au în continuare un canal de televiziune "NIT", prin intermediul căruia continuă să manipuleze cetăţenii, dar eu sunt convins că cetăţenii nu vor ceda victoria pe care a obţinut-o la 29 iulie, adică schimbarea în Republica Moldova.

Reporter: Domnule preşedinte, vorbim despre presă, în presa rusă se vorbeşte despre aşa-zişii candidaţi ai Rusiei la alegerile din toamnă din Republica Moldova. Sunteţi singurul posibil candidat la prezidenţiale, care nu este nominalizat. Cum vedeţi aceste articole din presa rusă?

Mihai Ghimpu: Eu cred că presa rusă câteodată mai are şi misiunea de a mai crea nişte probleme între partidele politice din Republica Moldova, în cazul dat, în cadrul alianţei. La moment, eu nu pot să spun nimic despre colegi că interesul lor este altul decât interesul Republicii Moldova şi împreună muncim pentru a realiza obiectivul principal, integrarea Republicii Moldova în UE şi lichidarea sărăciei.

Reporter: La începutul acestei săptămâni, premierul Filat a evnit la rândul său cu o condamnare a simbolurilor comuniste. Este aceasta o şansă ca alianţa să meargă înainte, poate să dea speranţă celor din Republica Moldova această declaraţie că veţi ţine alături în ceea ce priveşte lupta împotriva comuniştilor?

Mihai Ghimpu: Aici, poziţiile sunt diferite, dar toţi sunt pentru condamnarea comunismului, dar nu toţi sunt pentru a interzice secera şi ciocanul, acel semn electoral al comuniştilor care de fapt reprezintă regimul totalitar comunist al Uniunii Soviective. Urmează să mai discutăm în cadrul alianţei şi să găsim soluţiile pentru a adopta o hotărâre pe potrivă, aşa cum aşteaptă cetăţenii şi în primul rând cei care au suferit, cei care au fost deportaţi în Siberia, care au trecut prin /.../ organizată, cărora li s-a luat averea şi au fost deţinuţi în gulagurile sovietice.

Reporter: Domnule preşedinte, ce şanse sunt ca la alegerile prezidenţiale alianţa să aibă un candidat comu sau fiecare partid va avea candidatul său? Cum va fi?

Mihai Ghimpu: Puţin probabil, urmează noi să hotărâm în urma unor analize să vedem, important este nu să avem un singur candidat sau să mergem împreună cu numele de alianţă; important este să câştigăm şi noi analizăm acum să vedem cum va fi câştigul mai mare, să fie denumirea de "Alianţă" sau aparte sau cu un singur candidat. Eu îmi doresc ca indiferent de cine va deveni preşedinte sau care vor fi succesele partidelor în viitoarele alegeri, alianţa să revină şi să-şi continue activitatea şi programul său pe care l-am adoptat noi după alegeri în 29 iulie.

Fiindcă aşa cum spun şi cetăţenii şi europenii, şi eu sunt de acord cu această alianţă, este acea posibilitate pe care şi-o doresc cetăţenii pentru a scoate Republica din criză socială, economică. Adică partide care cu adevărat îşi asumă democratizarea Republicii Moldova. Rolul Uniunii Europene este să ne sprijine în această situaţie critică în care ne aflăm noi, oricum şi noi suntem afectaţi de criza mondială, plus criza internă pe care ne-au adus-o comuniştii. În al doilea rând, aşteptăm o susţinere mai promptă în problema transnistreană. Într-un cuvânt, împreună să realizăm acest obiectiv ca Republica Moldova să devină un stat independent, membră a Uniunii Europene şi fără prezenţa muniţiei şi armamentului Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Reporter: Dar care ar trebui să fie rolul României, vorbind dincolo de statutul european al acesteia. Liderii de la Chişinău şi Bucureşti au declarat necesitatea unui parteneriat special între Republica Moldova şi România.

Mihai Ghimpu: Păi, noi am semnat cu domnul preşedinte Băsescu această declaraţie cu privire la parteneriatul strategic şi România sigur că nu este numai ţară membru a Uniunii Europene şi ţară vecină, România este ţara care are la bază acelaşi popor, cu aceeaşi limbă şi aici, sigur că trebuie să fie relaţii speciale, relaţii care, aşa cum se ajută...

Reporter: Neamurile sau fraţii, pentru că în 1991, pentru prima dată în Parlamentul României preşedintele Snegur spunea "să ne ţinem de neamuri". Văd că dvs spuneţi să ne ţinem de fraţi.

Mihai Ghimpu: Nu, neamuri sunt mai multe categorii: întâia, a doua, a treia, dar fraţi e mai aproape de adevăr. Noi oricum suntem fraţi lăsaţi prin vrerea Domnului.

Reporter: Domnul preşedinte, strângem rândurile din multe puncte de vedere. 1 Mai ne-aţi fost alături pentru prima dată la Radio România Aactualităţi, acum câteva zile aţi semnat un protocol, lucrurile se mişcă, iar în septembrie, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom avea onoare de a vă avea încă o dată alături, de ce nu, poate alături de premierul Filat, pentru că ar fi tare important un mesaj pentru oameni de unitate a alianţei înaintea unor alegeri complicate.

Mihai Ghimpu: Sunt de acord, vă mulţumesc că unitatea Alianţei este...

Reporter: Complicate ca şi la noi.

Mihai Ghimpu: E adevărat, noi suntem diferiţi, avem programe diferite, caractere diferite, dar ne-am unit în jurula acestui obiectiv principal de lansare a economiei, ridicarea nivelului de trai, bunăstarea cetăţenilor şi integrarea europeană şi aici, sigur, fiecare din noi înţelegem, chiar dacă suntem diferiţi, că suntem sortiţi să fim uniţi pentru a realiza acest obiectiv.

Reporter: Domnule preşedinte, aşa cum spunea şi Dorin Chirtoacă, au fost perioade în care el a vorbit mult mai mult la Radio România Actualitaţi, în comparaţie cu şansa pe care o avea de a vorbi acolo la posturile publice, iată că lucrurile s-au schimbat şi să dea Dumnezeu ca de acum încolo să vorbim unii despre alţii doar, cum aţi spus dvs., ca fraţi şi nimic altceva, nu graniţe, nu sârmă ghimpată, nu astfel de probleme.

Mihai Ghimpu: Ăsta este visul meu şi numai al meu ca cu adevărat să ne vedem mai des şi să vorbim doar despre lucruri bune şi frumoase.

Reporter: Înţeleg că invitaţia pentru septembrie la Radio România Actualităţi putem spera că e un da?

Mihai Ghimpu: Un da, sigur că e o perioadă foarte complicată pentru noi...

Reporter: Dar, a fost un da sigur. Vă mulţumim foarte mult, domnule preşedinte.

Mihai Ghimpu: Şi eu vă mulţumesc foarte mult

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii