Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Dezbateri electorale” Vineri, 22 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

17 Iulie 2015
Vizualizari: 1371
Comentează add

Interviu cu directorul OLAF, Giovanni Kessler.

Obiectivul Oficiului European Antifraudă "este să protejeze bugetul UE"

cerasela-radulescu-bruxelles

Directorul OLAF Giovanni Kessler. Foto: Arhiva/EuranetPlus.

România a reuşit să facă progrese remarcabile în lupta anticorupţie dar şi împotriva fraudelor - este mesajul oficial european de luptă antifraudă, care menţionează România ca exemplu pozitiv în acest sens.

În acest scop, este important ca autorităţile naţionale şi OLAF să fie eficiente şi să coopereze.

Despre acest subiect am discutat la "Apel matinal" cu directorul OLAF, Giovanni Kessler.

Domnule Kessler, aţi fost prezenţi, zilele trecute, în Comisia pentru Dezvoltare Regională - REGI a Parlamentului European şi aţi vorbit despre activitatea Oficiului European de Luptă Antifraudă, atât de importantă pentru opinia publică europeană. Aţi menţionat la un moment dat România şi aţi felicitat-o pentru faptul că autorităţile au finalizat investigaţiile în mod corespunzător, comparat cu celelalte state membre. Vreau să vă întreb, dacă sunteţi mulţumit de aceasta?  

Giovanni Kessler: Da, am finalizat, anul trecut, un număr mare de investigaţii privind utilizarea fondurilor europene în România, multe dintre ele vizând chiar fondurile din perioada de preaderare şi mai există alte cazuri de posibile fraude aflate pe rol.

Pot să vă spun, că în ultimii ani, aşa cum am declarat şi în Parlamentul European, am văzut la autorităţile române un profesionalism în a investiga astfel de cazuri şi colaborăm foarte bine cu Direcţia de Luptă Antifraudă - DLAF şi cu Direcţia Naţională Anticorupţie numai în anumite cazuri doar, iar Departamentul de Luptă Antifraudă - DLAF este un bun exemplu şi pentru alte state membre.

Suntem foarte mulţumiţi. Ne bucurăm că este foarte operativ şi noi beneficiem de activitatea lui, ne este de folos.

Vreau să subliniez că este responsabilitatea tuturor statelor membre ca fondurile europene să fie folosite corect şi să fie investigate suspiciunile de fraudă sau corupţie, iar DLAF intervine pe principiul subsidiarităţii, atunci când sunt deficienţe sau când la nivel naţional nu este posibilă descoperirea lor şi atunci se implică şi transnaţional chiar.

Problemele României sunt legate de folosirea incorectă a fondurilor europene sau chiar sunt suspiciuni de corupţie, dar acum DLAF are instrumentele necesare să facă faţă.

Şi în problema recuperării prejudiciilor aveţi semnale bune? Pentru că ştim, că aceasta este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene. 

Giovanni Kessler: Acestea sunt recomandările pe care OLAF le face exact autorităţilor naţionale din domeniul financiar - să se ocupe de recuperea banilor care au fost fraudaţi - şi acesta o recomandăm tuturor statelor membre, nu numai României.

Banii care au fost fraudaţi trebuie recuperaţi, pentru că sunt banii plătitorilor de taxe de către cetăţenii europeni şi ei trebuie să se întoarcă în bugetul lor.

De fapt, aceasta este o problemă pe care o menţionaţi în ultimul dumneavoastră raport, publicat în această primăvară, este un obiectiv al OLAF.  

Giovanni Kessler: Da, obiectivul Oficiului European Antifraudă este să protejeze bugetul Uniunii Europene, banii, fondurile europene care aparţin tuturor cetăţenilor şi care au drept scop crearea prosperităţii, dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă.

Dacă aceştia nu sunt bine folosiţi sau sunt fraudaţi şi ajung în buzunarele câtorva cetăţeni, atunci sunt afectaţi ceilalţi, cei mai mulţi dintre ei. Investigaţiile noastre se concentrează pe detectarea fraudelor şi le transmitem procurorilor, care elucidează aceste cazuri, care afectează bugetul european şi pe cetăţenii europeni.  

Începând din 2012, ştim că OLAF a început o reformă şi aş vrea să ne spuneţi în ce constă aceasta şi care este mesajul dumneavoastră pentru contribuabilii europeni. 

Giovanni Kessler: În februarie 2012, am început, într-adevăr, o reformă majoră de reorganizare a OLAF, cu scopul de a face mai mult cu aceleaşi resurse financiare şi de personal şi pot să vă spun că în trei ani a fost un succes şi am reuşit să avem cu 75% mai multe investigaţii deschide şi închise în ficare an deschidem cam 250 pe an, faţă de 140, cât era în anii trecuţi.

Ele au loc în toată Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, la finalul investigaţiilor facem recomandări.

Le recomandăm autorităţilor naţionale judiciare să facă mai mult şi chiar celor financiare să recupereze mai multe fraude, pentru că OLAF este din ce în ce mai mult serviciul european de vârf care protejează bugetul Uniunii Europene pentru cetăţenii săi, pentru bunăstarea lor.

Ei trebuie să ştie că OLAF ia în considerare foarte serios orice posibilă fraudă care afectează interesele lor.

Consideraţi că legislaţiile naţionale din statele membre vă ajută?  

Giovanni Kessler: Este nevoie, într-adevăr, de mai multă armonizare a legislaţiilor naţionale la nivelul Uniunii Europene. Diferenţele dintre sistemele judiciare din statele membre sunt considerabile încă şi cei care comit fraude profită de acest lucru.


Etichete Exclusiv RadioOLAFGiovanni Kesslercoruptiefraude cu bani europeni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live