Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 29 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

26 August 2014
Vizualizari: 1446
Comentează add

Premierul Victor Ponta a explicat că la summitul NATO România va cere, în contextul crizei din Ucraina, o prezenţă militară clară a NATO în România.

Obiectivele României la summitul NATO din Țara Galilor

carmen-gavrila

Ministrul apărării, Mircea Duşa (stânga), premierul Victor Ponta şi ministrul de externe, Titus Corlăţean (dreapta). Foto: MAE.

La summitul NATO din Ţara Galilor, ţara noastră va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, de ministrul apărării, Mircea Duşa, şi ministrul de externe, Titus Corlăţean.

Anunţul a fost făcut luni de premierul Victor Ponta, care a arătat că obiectivele României sunt o prezenţă clară, din punct de vedere militar, a NATO în ţara noastră, un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securităţii şi a parteneriatului din această regiune. Summitul NATO va avea loc pe 4 şi 5 septembrie.

Premierul Victor Ponta a explicat că la summitul NATO România va cere, în contextul crizei din Ucraina, o prezenţă militară clară a NATO în România şi un angajament clar în regiune, mai ales că pentru România este important să se ştie protejată.

Victor Ponta a insistat pe poziţia României în ce priveşte Ucraina.

"Un sprijin total şi necondiţionat pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, deci nu ştiu pe cine trebuie să menajăm. Important este un singur lucru, că poziţia României, de altfel, poziţia Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii, este foarte clară şi neechivocă, legat de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. România consideră că numai încetarea deîndată a oricărui sprijin pentru separatiştii din estul Ucrainei, sprijin venit din Federaţia Rusă este obiectivul fundamental şi pe termen scurt", a declarat premierul.

Propunerea de federalizare a Ucrainei "a venit de la Rusia"

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a atras atenţia că iniţial propunerea de federalizare a Ucrainei a venit de la Rusia.

Recent şi cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat în favoarea acestei variante.

"Poate fi o mai mare descentralizare. Pot fi mai multe competenţe acordate autorităţilor locale regionale, dar este atributul forţelor politice interne ale Ucrainei. Nu credem că sugestii din exterior sau solicitări, poziţii din exterior, federalizări ar ajuta acest proces politic. Nu. Procesul politic ţine de suveranitatea internă a Ucrainei", a spus ministrul de externe.

Premierul, vizite în Republica Moldova, China, Turcia și la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat că va merge miercuri la Chişinău pentru a inaugura gazoductul Iaşi - Ungheni.

Joi va participa la Ankara la ceremonia de instalare în funcţie a noului preşedinte al Turciei. Iar săptămâna viitoare va efectua o vizită în China pentru a discuta despre parteneriatul economic împreună cu omologul său chinez.

Apoi, în perioada 23 - 25 septembrie, va participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a prezenta poziţia României fată de situaţia politică internaţională.

Premierul Victor Ponta a mai menţionat că în Statele Unite va avea şi o întâlnire cu reprezentanţii celor mai importante companii din domeniul energiei, obiectivul vizând independenţa energetică a ţării noastre.


Etichete MAEsummitNATOTara GalilorMircea DusaTitus CorlățeanVictor PontaUcrainaRomâniaRusiaTurciaChinaSUAONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live