Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Obiectivele Comisiei Europene pentru anul 2014

Pentru anul viitor, Comisia Europeană are ca priorităţi creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Noiembrie 2013, 12:41

Comisia Europeană şi-a trasat deja obiectivele pentru anul viitor, priorităţi maxime fiind creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă.

Pentru îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus, Comisia are pregătite aproximativ 29 de noi inițiative, legate, în cea mai mare parte, de revizuirea normelor europene deja existente.

Vor fi, totodată, modernizate documentele europene referitoare la politica industrială și la funcţionarea pieței unice.

În ceea ce priveşte aşa-numitele priorităţi "zero" - creșterea economică și ocuparea forței de muncă – un accent deosebit se va pune pe combaterea șomajului în rândul tinerilor și pe facilitarea accesului la finanțare.

Audio: Obiectivele Comisiei Europene pentru anul 2014.

Vor fi iniţiate noi măsuri menite să sporească investiţiile şi vor fi continuate programe precum cel numit „Garanţie pentru tineret”, care le oferă absolvenţilor, precum şi celor care nu au niciun fel de calificare, cursuri de formare profesională şi de ucenie, precum şi facilităţi de angajare.

Un alt punct forte al agendei Comisiei Europene pe 2014 este finalizarea uniunii bancare şi avansarea către realizarea unei veritabile uniuni economice și monetare a zonei euro.

De altfel, crearea unei interconectări, la nivel european, a tuturor ţărilor membre este o preocupare permanentă a Comisiei.

De aceea, vor fi luate noi măsuri pentru stimularea competitivității pe piaţa unică integrată, care să includă telecomunicațiile, energia și transporturile, precum şi informatizarea administrațiilor publice.

De asemenea, nu va fi ignorată nici protejarea cetățenilor europeni prin consolidarea cooperării între țări și aplicarea normelor europene, acțiuni esențiale pentru a lupta împotriva criminalității, corupției, amenințării terorismului și pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Comisia va prezenta noi propuneri legislative privind aderarea Uniunii la Convenția europeană a drepturilor omului, reformarea Oficiului European de Luptă Antifraudă, gestionarea crizei în cazul instituțiilor financiare și politica europeană privind gestionarea deșeurilor.

Şi, nu în ultimul rând, anul 2014 este anul alegerilor parlamentare, care se vor desfăşura în toate cele 28 de state membre, pentru desemnarea noului Parlament European.