Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ, COPII! Miercuri, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Stoian

13 Noiembrie 2017
Vizualizari: 465
Comentează add

Preocupările vizează noile măsuri economice şi fiscale anunţate de Guvern, cum ar fi creşterea salariului minim şi trasferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Oameni de afaceri se declară îngrijoraţi de modificările fiscale

nicoleta-stoian

  Foto: captură video.

Oamenii de afaceri şi reprezentanţii mediului bancar şi-au exprimat, şi în aceste zile, preocuparea faţă de noile măsuri economice şi fiscale anunţate de Guvern, cum ar fi creşterea salariului minim şi trasferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Creşterea salariului minim a fost utilă şi necesară, dar ar trebuie să ia, deocamdată, o pauză, consideră economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea. Potrivit acestuia, un salariu minim net de circa 300 de euro pe lună este probabil sustenabil pentru economia României şi contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci români, dar creşterea ulterioară a acestuia ar trebui să reflecte îmbunătăţirea productivităţii muncii care, în multe domenii, se lasă aşteptată.

De asemenea, un salariu minim mai mare s-ar apropia prea mult de valoarea salariului mediu pe economie, ceea ce ar face neatractivă acumularea de experienţă şi de calificări. În ceea ce priveşte transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Dan Mureşan, atrage atenţia că această schimbare va bulversa organizarea internă a firmelor, dar angajaţii nu se vor alege cu veniturile diminuate.

El a precizat că sunt posibile şi excepţii: este vorba despre salariaţii din IT şi cei cu grad de handicap. Dan Mureşan a mai spus că recentele modificări fiscale vor crea premisele ca salariaţii să gestioneze, în viitor, o cotă mai mare din venitul brut, pentru a o direcţiona către fonduri de pensii şi sănătate private performante.


Etichete Valentin LazeaBNRDan Mureşan,CNIPMMguverncontribuţiitaxefiscale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live