Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

7 Mai 2012
Vizualizari: 5310
Comentează add

Teama de a fi generos

O vorbă bună 118 - Teama de a fi generos

remus-radulescu

Ce te împiedică să faci un bine? Lipsa de resurse, indiferenţa, egoismul? Acestea sunt cele mai frecvente obstacole în faţa generozităţii manifestate faţă de un străin.

Mai există însă o piedică: teama. Ţi-e frică să nu fii escrocat de cel căruia îi faci un bine.

Nu dai de pomană unui cerşetor pentru că îl suspectezi de escrocherie: cerşeşte nu pentru că nu poate să muncească ci pentru că e leneş şi face parte dintr-o reţea de cerşetori.

Logica aceasta, de cele mai multe ori îndreptăţită, opreşte, însă, impulsul spre binefacere şi în faţa unui om pentru care cerşitul este chiar singurul mod de a supravieţui. Dar teama de a nu-ţi fi exploatată mila te face să reacţionezi ca în faţa unui escroc.

O poveste arabă spune că un beduin, traversând deşertul pe cămilă, a întâlnit un om care i-a cerut să-l ia şi pe el până la prima localitate.
Omul milos, l-a urcat pe străin pe cămila lui şi au mers împreună. La un moment dat, străinul cu o mişcare bruscă l-a aruncat jos de pe animal pe binefăcător şi a dat pinteni cămilei dispărând.

Beduinul a strigat după hoţ: „Nu-mi pare rău că mi-ai furat animalul pentru că mai am multe cămile. Îmi pare rău, însă, că ai făcut în aşa fel încât, de acum înainte să fie mai greu pentru oricine să ajute un om întâlnit pe cale.”

Adevărul e că orice furt sau înşelare face mai mult decât o pagubă materială. Alimentează teama oamenilor de a fi generoşi.


Etichete hotfurtgenerozitateteamaescroc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live