Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

25 Septembrie 2012
Vizualizari: 1671
Comentează add

Raportul pe anul 2012 al Agenţiei Europene de Mediu arată că numeroase regiuni din Europa se confruntă cu dificultăţi privind concentraţiile de particule în atmosferă.

O treime dintre europeni, expuşi unor concentraţii mari de praf

paul-poterasi

Trafic rutier în Bucureşti. Foto: Agerpres.

Aproape o treime dintre locuitorii europeni din mediul urban sunt expuşi unor concentraţii excesive de particule în suspensie în aer, acestea reprezentând unul dintre cei mai dăunători poluanţi asupra sănătăţii umane, se arată într-un raportul pe 2012 al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), publicat luni.

Particulele de praf sau fum sunt unul dintre cei mai importanţi poluanţi din punct de vedere al efectelor dăunătoare asupra sănătăţii umane, deoarece reuşesc să ajungă în unele zone sensibile ale sistemului respirator.

În ultimele decenii, UE a făcut progrese în ceea ce priveşte reducerea poluanţilor atmosferici aflaţi la originea acidificării, însă raportul dat publicităţii luni indică faptul că numeroase regiuni din Europa se confruntă în continuare cu dificultăţi privind concentraţiile de particule în atmosferă şi ozonul troposferic.

"Acest raport ne reaminteşte, la momentul oportun, cât de importantă este calitatea aerului pentru sănătatea cetăţenilor noştri. Iată de ce doresc ca 2013 să fie anul aerului şi de ce mă voi concentra pe consolidarea legislaţiei noastre privind calitatea aerului pentru a aborda problemele identificate", a afirmat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Citiţi şi:
Raportul pe 2012 al Agenţiei Europene de Mediu.

Directorului executiv al AEM, Jacqueline McGlade, a declarat că "politica Uniunii Europene a redus emisiile multor poluanţi în decursul ultimului deceniu, dar se putea face mai mult de atât".

"În multe ţări, concentraţiile de poluanţi atmosferici sunt încă superioare limitelor legale şi recomandate, stabilite pentru a proteja sănătatea cetăţenilor europeni.

"De fapt, poluarea atmosferică reduce speranţa de viaţă a oamenilor cu aproximativ doi ani în cele mai poluate oraşe şi regiuni”, a mai spus Jacqueline McGlade.

Raportul pe 2012 al AEM privind calitatea aerului în Europa analizează expunerea cetăţenilor la poluanţii atmosferici şi oferă o imagine generală asupra calităţii aerului în Europa.

Particulele (PM) constituie cel mai grav risc sanitar legat de poluarea atmosferică din UE, conducând la mortalitate prematură.

Raportul estimează că, în 2010, 21% din populaţia urbană a fost expusă la concentraţii de PM10 superioare valorilor limită zilnice cele mai stricte din UE, destinate să protejeze sănătatea.

Până la 30% din populaţia urbană a fost expusă unor concentraţii de particule mai fine - PM2,5 - superioare valorilor limită anuale din UE (mai puţin stricte).

Conform nivelurilor de referinţă ale OMS, care sunt chiar mai stricte decât cele impuse de legislaţia UE, până la 81% şi respectiv 95% dintre locuitorii din mediul urban au fost expuşi unor concentraţii de particule care depăşesc valorile de referinţă stabilite pentru protecţia sănătăţii umane, ceea ce subliniază necesitatea de a revizui legislaţia referitoare la aer.

În ultimii ani, Agenţia Europeană de Mediu a publicat informaţii anuale privind emisiile de poluanţi atmosferici şi depăşirile plafoanelor de emisii prevăzute în Directiva privind plafoanele naţionale de emisie (PNE).

În cursul acestui an, AEM va publica o analiză retrospectivă, în cadrul căreia va determina dacă au fost îndeplinite obiectivele în materie de sănătate şi mediu prevăzute în Directiva PNE pentru 2010.

Comisia Europeană pregăteşte, în prezent, o revizuire a legislaţiei UE privind aerul, în consultare cu părţile interesate, iar în 2013 va pune un accent deosebit pe politicile de combatere a poluării aerului, se precizează într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene.
 
Calitatea slabă a aerului poate cauza afecţiuni cardiace, probleme respiratorii, cancer pulmonar, dificultăţi de respiraţie şi alte boli.

Unii poluanţi pot conduce la eutrofizare, la reducerea randamentului culturilor agricole, la diminuarea creşterii pădurilor şi au consecinţe asupra climei.

Emisiile mai multor poluanţi au scăzut în ultimii ani, ceea ce a condus la îmbunătăţirea calităţii aerului în anumite zone.

Totuşi, această scădere nu a condus întotdeauna la o reducere corespunzătoare a concentraţiilor poluanţilor atmosferici.

Problemele persistente legate de calitatea aerului necesită eforturi suplimentare pentru reducerea emisiilor mai multor poluanţi.


Etichete Agenţia Europeană de MediupoluareUniunea Europeanăpraffum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live